25 Kasım 2018 Pazar

ARABAŞI ÇORBASI - KONYA MUTFAĞI - ( 4 kişilik )

   ÇORBA MALZEMELERİ :  Yarım tavuk ( 600 gr. ), 1 tane pırasa, 1 tane havuç, 1 tane yapraklı kereviz, 2 litre su, 5 çorba kaşığı un, 1 kaşık pirinç, 1,5 limonun suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber, yeterli miktarda tuz 
   HAMUR MALZEMELERİ : 1 su bardağı un, 1 su bardağı tavuk suyu, 3 su bardağı su, yarım çay kaşığı tuz
   ÇORBASININ HAZIRLANIŞI : Tavuk yıkanır. Pırasa, havuç ve yapraklı kereviz ayıklanıp yıkanır. Küçük parçalar halinde doğranarak, çorba tenceresine koyulur. Yıkanmış tavuk ve yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler de çorba tenceresine koyulur. Üzerine 2 litre su boşaltıldıktan sonra yaklaşık 1 saat haşlanır. Haşlanan etler didiklenir. Pişerken eksilen tavuk suyu, tekrar 2 litreye tamamlanır. Çorbanın hamuru için 1 su bardağı tavuk suyu ayrılır.
   HAMURUNUN HAZIRLANIŞI : 1 su bardağı una, tavuk suyu azar azar eklenerek, iyice karıştırılır. 3 su bardağı su ile tuz da koyularak, kısık ateşte, sürekli karıştırılarak, kıvamı iyice koyulaşıncaya kadar pişirilir. Bir tepsinin içi hafifçe sudan geçirilir. İyice koyulaşan unlu karışım, bu içi nemli tepsiye boşaltılır ve soğuyarak katılaşması için bekletilir.
   Çorba tenceresine tereyağı koyulur. Orta hararetli ateşte, 5 çorba kaşığı un ile birlikte kavrulur. Kavrulunca, sebzeli tavuk suyu eklenir. Salça, kırmızı pul biber ve tuzu ilave edilir. Didiklenmiş tavuk etleri ile limon suyu da ilave edildikten sonra bir taşım kaynatılan çorba, hazırlanan hamur lokmaları ile birlikte servis yapılır.    Afiyet olsun.
   BİLGİ : Arabaşı çorbası bu yörede, hindi, kaz veya av hayvanları etiyle de pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder