13 Kasım 2018 Salı

EVLERDE KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK YAPILAN, SÜTLÜ BULGUR VE YOĞURTLU BULGUR


- Sütlü Bulgur - Yoğurtlu Bulgur -
       SÜTLÜ BULGURUN YAPILIŞI :  Süt kaynatılır. Kaynayan süte, azar azar elenmiş un ilave edilip, sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyu bir hamur haline gelince, tepsiye dökülerek, yayılır. Güneşe koyularak, kurumaya bırakılır. Kurumaya yakın, el ile ufalanır. 2 gün daha güneşte kurutulduktan sonra patiska kumaşından yapılmış, bez torbalara koyulur. Hava akımı olan duvara asılır. Günümüzde; steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır. 
      Görünüşü bulgura benzediği için, sütlü bulgur adını almıştır. Süt yerine, yoğurt kullanılarak yapılırsa, yoğurtlu bulgur adını alır. 
      YOĞURTLU BULGURUN YAPILIŞI : Yoğurdun içine un elenerek, orta sertlikte bir hamur tutulur. Küçük parçalar halinde kurutulup, el ile ufalanır. 1-2 gün daha kurutulduktan sonra patiska kumaşından yapılmış, bez torbalara konur. Hava akımı olan duvara asılır. Günümüzde; steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır. 
      Sütlü ve yoğurtlu bulgur, çorbalardan başka sebze ve ot yemeklerinde de kullanılır. 
      * Sütlü Bulgur ve Yoğurtlu Bulgur tarifleri, İzmir - Alaçatı pazarına, Zeytinler Köyü' nden '' Sütlü Bulgur ve Yoğurtlu Bulgur '' satmaya gelen, Gülfidan hanıma aittir. Bu tarifin Atalarından kalan bir tarif olduğunu söylemiştir. 
       
      
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder