14 Kasım 2018 Çarşamba

SÜTLÜ BULGUR ÇORBASI ( 4 kişilik )

- Sütlü Bulgur Çorbası -
   
     MALZEMELER : 1 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sütlü bulgur, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 su bardağı su ( sebze suyu veya et suyu da olabilir ) 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı boncuk kekik, 1-2 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   Sosu için; 2 diş ezilmiş sarımsak, 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi
     HAZIRLANIŞI : Sütlü bulgur, akşamdan ıslatılır. Ertesi gün, ıslatıldığı kap içinde ezilir. Çorba tenceresine tereyağı koyularak, orta hararetli ateşte eritilir. Kabukları soyulduktan sonra ince kıyılmış 2 diş sarımsak ilave edilerek, karıştırılır. Ezilmiş sütlü bulgur koyulur. Çorbanın suyu ( sebze veya et suyu da olabilir ) koyulur. Kaynayıncaya kadar karıştırılarak, pişirilir. Kaynayınca, yıkanmış pirinçler ilave edilir. Pirinçler pişince ve çorba kıvam alınca, ateş kısılır. Boncuk kekik, kimyon ve toz karabiber serpilir. Çorba tenceresi ateşten alınır. Tuz koyularak, karıştırılır. 
     Sosu için; Kabukları soyulmuş sarımsaklar, bir tutam tuz ile tahta havanda dövülür. Üzerine sirke ilave edilerek, karıştırılır. Sos kabına boşaltılır. Hazırlanan çorba, sosu ile birlikte sofraya götürülür. Çorba kâselerine pay edilen çorbanın üzerine, istenilen miktarda sarımsaklı, sirkeli sos dökülerek, sıcak içilir.     Afiyet olsun.
     * Bu çorba; Sütlü Bulgur ile hazırlanırsa, Sütlü Bulgur Çorbası adını alır. Yoğurtlu Bulgur ile hazırlanırsa, Yoğurtlu Bulgur Çorbası adını alır.
      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder