30 Kasım 2018 Cuma

DENİZ BÖRÜLCESİ ÇORBASI - EGE MUTFAĞI - ( 6 kişilik )


   MALZEMELER : 1 demet deniz börülcesi, 6 su bardağı su, 3 çorba kaşığı toz un tarhanası ( sütlü bulgur ), 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, yeterli miktarda tuz
   ÜZERİ İÇİN; 6 tane küçük kırmızı turp, 6 tatlı kaşığı haşlanmış deniz börülcesi
   HAZIRLANIŞI : Deniz börülceleri, yarım saat suda bekletildikten sonra bol su ile yıkanır. Harlı ateşte kaynayan, tuz koyulmamış bol suda, yeşil kısımları çalımsı gövdelerinden sıyrılıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca, soğuk sudan geçirilir. Yeşil kısımları, çalımsı gövdelerinden sıyrılarak alınır. Bir tabakta biriktirilir.
   Çorba tenceresine, 6 su bardağı su boşaltılır. Toz un tarhanası ( sütlü bulgur ) koyulur. Orta hararetli ateşte, sürekli karıştırılarak, kaynatılır. Tarhana eriyip, kıvam almaya başlayınca, tabakta bekletilen deniz börülceleri ( 6 tatlı kaşığı çorba üstü süslemesi için ayrılır ) ilave edilir. Dövülmüş 1 diş sarımsak, zeytinyağı ile karıştırılarak, çorbaya eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır.
     ÜZERİNE; İnce doğranmış küçük kırmızı turp ve haşlanmış deniz börülceleri ile çorba süslenir. Sıcak servis yapılır.    Afiyet olsun.
     BİLGİ; Deniz börülceleri çok tuzlu olduğu için çorba pişirilip, tadına bakılmadan tuz koyulmamalıdır. Deniz börülcelerinin en az tuzlu olduğu ay, Temmuz ayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder