|
- Kış sebzeleri ile kuskuslu kış çorbası - |
MALZEMELER : 1 baş soğan, 2 tane sarımsak, 1 tane pırasa, 1 tane havuç, 2 tane lahana yaprağı, 1 büyük kırmızı pancar, 6 - 8 sap küçük brokoli çiçeği, 1 baş kereviz ( yaprakları ile birlikte ), 1 tane defne yaprağı, 1 tane çerliston biber, 1 çay bardağı kuskus, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 su bardağı makarna suyu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ÜZERİ İÇİN; 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane limon veya 2 çorba kaşığı elma sirkesi HAZIRLANIŞI : Soğan ve sarımsakların kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır veya ince ince çentilir. Tencerede zeytinyağı ısıtılır. İçine; hazırlanan soğanlar, sarımsaklar, karabiber ve tuz koyularak, orta hararetli ateşte, sürekli karıştırılarak, yaklaşık 2 - 3 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine; Üst kabuğu soyulup atıldıktan sonra yıkanıp, ince ince doğranmış pırasa, üzeri kazınarak, ince ince doğranmış havuç, üst yaprağı çıkarılıp atıldıktan sonraki yıkanmış ve ince kıyılmış lahana yaprağı, yıkandıktan sonra kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış kırmızı pancar, küçük parçalara ayrıldıktan sonra yıkanmış brokoli çiçekleri, kabukları soyulup yıkandıktan sonra limonlu su içine küçük küçük doğranan kereviz ve yıkanan küçük yaprakları, defne yaprağı, sapı ve tohumları çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanıp ince doğranmış çerliston biber ilave edilir. 2 - 3 dakika kavrulduktan sonra üzerine, makarna suyu boşaltılarak, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayıp, sebzeler hafifçe pişmeye başlarken, kuskus ilave edilerek karıştırılır ve ateş kısılıp, tencerenin kapağı kapatılarak, çorbanın ağır ağır pişmesi sağlanır. Sebzeler yumuşayıp, kuskuslar büyüyüp piştiğinde, çorba ateşten alınır. Kapağı açılmadan 5 dakika dinlendirildikten sonra tencerenin kapağı açılır ve çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzerine; 1 tutam tuz ile dövülmüş sarımsak ( ince ince çentilmiş de olabilir ), zeytinyağı, limon suyu veya elma sirkesi çırpılarak, çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Afiyet olsun. * İstenirse; Çorbanın üzerine, 1 - 2 dal dereotu da koyulup, az miktarda lor peyniri ile de süslenebilir. ** MANİ : * Zeytin yağın şişesi, Aşk ateşine düşesi, Gündüz gelme gece gel, Ciğerimin köşesi. * Limon ektim tasa, Bitmedi kaldı kışa, Kız ben seni alırdım, Askerlik geldi başa. * Al elma kızıl elma, Gel yola düzül elma, Yar buradan geçende, Cebine süzül elma. * Hu hu komşu komşu, Bahçene gireyim mi? ( Gir ) Pancar toplayayım mı? ( Topla ) Kaç tane? ( 7 tane )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder