12 Aralık 2011 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KUSKUSLU KIŞ ÇORBASI - - Kuru Bakliyatlı, Et sulu, Sütlü, Hamurlu Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 çay bardağı kuru fasulye, 1 çay bardağı kuru nohut, 2 çay bardağı kuru bakla içi, 2 çay bardağı buğday ( yarma ), 1 çay bardağı bulgur, 1 çay bardağı kuskus, yarım çay bardağı pirinç, yarım çay bardağı kuru barbunya, 1 su bardağı süt, 7 su bardağı et suyu veya su, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda tuz, 1 tutam kırmızı pul biber, 1 tutam taze çekilmiş karabiber, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tane defne yaprağı ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 baş kuru soğan, 3 - 4 diş sarımsak, bir tutam tuz YANINA; Temizlenerek, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, taze sıkılmış 1 tane limonun suyu HAZIRLANIŞI : Kuru fasulye, kuru nohut, kuru buğday ( yarma ), kuru barbunya, akşamdan bol su ile yıkanarak, ayrı ayrı ve üstü açık olarak ( gazının çıkması için ) ıslatılır. Ertesi gün, suları süzülerek, tencereye konur. Üzerine, 7 su bardağı et suyu veya su, defne yaprağı, birer tutam tuz, karabiber, kırmızı pul biber ilave edilir ve orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynama esnasında yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır. 5 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilir. biber ve domates salçaları, az suda ezilerek, çorbaya ilave edilir. 1 su bardağı süt, bulgur ve pirinç de çorbaya ilave edilerek, çorba karıştırılarak kaynatılır. Kuskus ilave edilir ve karıştırılır. Kuru bakliyatlar yumuşayınca, bulgur, pirinçler ve kuskuslar da pişince, çorba ateşten alınır. ( Kıvamı koyu gelirse, az miktarda sıcak su ile seyreltilir. ) Defne yaprağı, tencereden çıkarılarak, atılır. Çorba, tencerenin ağzı kapalı olarak, bir kenarda dinlendirilir. ÜZERİ İÇİN; Bir baş soğanın kabukları soyulur. yıkanıp kurulanır ve küçük küpler halinde doğranır. Sos tavasına tereyağı koyulur ve ateş üzerinde eritilir. doğranan kuru soğanlar ilave edilir. Sarımsaklar da ince ince çentilerek, sos tavasına konur İçine; kekik, nane, kırmızı pul biber, karabiber, bir tutam tuz da eklenerek, sürekli karıştırılarak, kavrulur ve kavrulunca, tenceredeki çorbanın üzerine dökülür, karıştırılır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Temizlenerek, ince kıyılmış, maydanoz, dereotu ve taze sıkılmış limon suyu ile birlikte, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Çorbada, '' kuskus '' yerine, aynı ölçüde '' erişte '' de kullanılabilir. * Çorbada, '' nane '' yerine, aynı ölçüde '' reyhan '' da kullanılabilir. * Çorba, '' nar taneleri '' ile de süslenebilir. ** MANİ : Üşüdüm, üşüdüm soğuktan, Bir kız çıktı kağıttan. Kız kuskus kaynatır,Dedem sakalını oynatır. * Kız ahırdaki dana, Haşarıdır haşarı. İyi oynamayanı, Atacağım dışarı. * At üstüne kazanı, Şıkır şıkır kaynasın. Yeni girdin horona, Omuzların oynasın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder