|
- Pırasa Çorbası - |
MALZEMELER : 1 baş soğan, 5 sap orta kalınlıkta pırasa, 1 tane sarımsak, 1 çorba kaşığı un, 1 tane havuç, 1 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı tavuk veya hindi suyu, 2 su bardağı sebze suyu, 1 su bardağı süt ÜZERİ İÇİN ; 1 çay kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı susam, bir kaç dal maydanoz veya dereotu, yeterli miktarda tuz SEBZE SUYUNDA BULUNAN MALZEMELER ; Lahana, karnabahar, brokoli, kereviz, havuç, yer elması, defne yaprağı, karabiber, kimyon, kekik, maydanoz, dereotu, birkaç damla limon suyu, 1 tutam tarçın, 1 tane kesme şeker, defne yaprağı HAZIRLANIŞI : Önce, tavuk veya hindi suyu hazırlanır. Et yıkanır, tencereye koyulur.Üzerine; defne yaprağı, bir tutam karabiber, bir tutam, kimyon, bir tutam kekik, 1 küçük baş soğan, 1 diş sarımsak ve üzerini 2 parmak geçecek miktarda su koyularak, orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Etler pişip yumuşayınca, tencere ateşten alınır. Tavuk veya hindi suyu, tel süzgeçten geçirilerek, süzülür ve bekletilir. Sonra; sebze suyu hazırlanır. Tencereye, ayıklanıp yıkandıktan sonra küçük küçük doğranmış sebzeler ve diğer malzemeler koyulur. Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilerek, orta hararetli ateşte, sebzeler pişip, yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Pişince, ateşten alınarak, tel süzgeçten geçirilir ve bekletilir. Pırasaların üst kabuğu soyularak atılır ve yıkanarak, temizlenir. 1 - 1,5 cm. uzunluğunda doğranır. Soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Sarımsağın kabukları soyulur ve yıkanır. Havucun üzeri bıçak ile kazınır, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Defne yaprağı yıkanarak, hazırladığımız pırasa, soğan, sarımsak ve havuç ile birlikte tencereye koyulur. Üzerine; birer tutam karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek, hazırlanan tavuk veya hindi suyu, sebze suyu ve süt de aktarılarak, orta hararetli ateşte kaynatılır. Diğer tarafta; tava içerisinde, tereyağı ve zeytinyağı ısıtılır. İçine un ilave edilir ve sürekli karıştırılarak, un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Pişmekte olan çorbaya ilave edilir ve ara sıra karıştırılarak, çorba kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Çorba kıvam alınca, tencere ateşten alınır. Tencerenin içinden, bir çorba kaşığı kadar, pırasa parçaları çıkartılarak, çorbanın üzerine konmak üzere bir tabağa koyulup, bekletilir. Tenceredeki çorba, el blenderi ile ezilerek, püre haline getirilir. Büyük servis kasesine boşaltılarak, üzeri; çorbadan çıkarılan, pırasa parçacıkları, çörek otu, susam, dereotu veya maydanoz ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Tavuk veya hindi suyu elde ettikten sonra etler, sebze suyu elde ettikten sonra da sebzeler atılmaz, salata yapımı vb. değerlendirilir. * 21. Aralık ; En uzun gece, en kısa gündüz. * İstanbul ' da ilk balo, 1829 yılında, bir gemide verilmiştir. Baloyu, İngiliz elçisi vermiş ve Osmanlı Devleti ' nin ileri gelenlerini davet etmiştir. Bu balodan on beş gün sonra Fransızlar da bir balo vermişlerdir. Yurt dışında, ilk Türk balosu ise, Paris Türk Sefaretinde, 1850 yılında verilmiştir.
|
- Pırasa Çorbası - |
|
- Pırasa Çorbası - |
|
- Pırasa Çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder