|
- Ak Meyaneli Brokoli Çorbası - |
MALZEMELER : 500 gr. brokoli, 3 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı süt, 1 tane havuç, 2 su bardağı brokoli ile havucun haşlandığı su, 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ÜZERİ İÇİN; 2 - 3 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi, 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber HAZIRLANIŞI : Brokolinin sap kısmı kesilerek, atılır. Brokoli, el ile koparılarak, dal dal ayrılır ve bol su içerisine koyularak, yarım saat kadar bekletildikten sonra akan su altında iyice yıkanıp temizlenir. 5 - 10 dakika da sirkeli suda bekletildikten sonra tencereye koyulur. Havucun üzeri kazınır, yıkanır ve yuvarlak şekilde ince ince doğranır. Brokoli tenceresine koyulur. Üzerlerine, bir fiske karabiber ve bir fiske tuz serpiştirilir. Üzerini 3 parmak geçecek kadar su da ilave edilerek, orta hararetli ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ateş kısılır. Brokoli ve havuçlar yumuşayınca ateşten alınır ve bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta; Tencerede; un, zeytinyağı, bir fiske tuz ve bir fiske karabiber tahta bir kaşık ile sürekli karıştırılarak, ak meyane hazırlanmak üzere kavrulur. Unun rengi koyulaşmadan, oda sıcaklığındaki süt yavaş yavaş ilave edilirken, unun topaklaşmaması için sürekli olarak, karıştırmaya devam edilir. 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi de koyulur ve karıştırmaya devam edilir. Ak meyane kıvam alınca, brokoli ve havuçların haşlandığı su ilave edilerek, karıştırılır. Kaynayınca, haşlanmış brokoli ve havuçlar da koyulur. Çorba, kıvam alınca bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Çorba tabaklarına paylaştırılır. Çorbanın yanında, küçük tabaklar içerisinde, Hindistan cevizi rendesi ve tatlı kırmızı pul biber sunulur. İsteyenler, kendi tabaklarına, istedikleri miktarda Hindistan cevizi rendesi veya kırmızı pul biber serperek çorbalarını içerler. Afiyet olsun. * İstenirse; çorba süslemesinde kullanmak üzere, haşlanmış brokoli ve ince kıyılmış havuçlardan, birkaç tane ayrılır. * Meyane hazırlığında, un ile yağı kavururken, unun rengini koyulaştırmadan hazırlarsak, '' Ak Meyane '' hazırlamış oluruz. Kavurma esnasında, unun rengini hafifçe pembeleştirirsek, '' Normal Meyane '' hazırlamış oluruz. Kavurma esnasında, kavurma işlemini biraz daha uzun tutup, unu koyulaştırırsak, '' Kara ( Esmer ) Meyane '' hazırlamış oluruz.
|
- Ak Meyaneli Brokoli Çorbası - |
|
- Ak Meyaneli Brokoli Çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder