19 Aralık 2011 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIŞ SEBZELERİ İLE İSTİRİDYE MAKARNALI BALIK ÇORBASI - - Kış Sebzeli, Hamurlu, Balıklı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 baş soğan, 2 diş sarımsak, 2 tane kereviz ( yaprakları ile birlikte ), 1 tane limon, 2 tane havuç, 6 tane küçük brokoli çiçeği, 2 tane çerliston biber, 2 tane defne yaprağı, 1 su bardağı istiridye modeli makarna, 5 su bardağı su, 1 tane büyük levrek balığı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 küçük parça havlıcan veya zencefil, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 2 minik domates, 1 çay kaşığı çörek otu * Haşlanan balığın, baş ve kuyruğu, çorba süslemesinde kullanılabilir. HAZIRLANIŞI : Balık, ayıklanır. İyice yıkanarak temizlenir ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile tencereye koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. İçine; 1 tane defne yaprağı, karabiber, tuz ve küçük bir parça havlıcan veya zencefil atılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, balık yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten alınır, balık delikli bir kepçe ( kevgir ) ile sudan tabağa çıkartılarak, soğumaya bırakılır. Soğuyunca, kılçıkları, derileri, başı ve kuyruğu çıkartılır. Balık etleri lokmalık veya istenilen büyüklükte parçalara ayrılarak, tabak içinde bekletilir. Kerevizler yıkanır ve kabukları soyulur. Dolma oyacağı ile içi oyulur. Yarım limon sıkılmış ve kabuğu da içine atılmış su içerisine, içinden oyarak çıkardığımız parçalar atılır. Kerevizin yanlarından küçük parkalar çıkarılıp, aynı suya atılır. Kereviz başı da bu suya konur. Havuçların üzeri bıçak ile kazınır ve yıkanır. Bu havuçlar, kerevizlerin ortasındaki oyulan delikten sıkıca geçirilir. İki ucundaki, havuç fazlalıkları kesilir. Kerevizler, tahtaya yatırılarak, enlemesine 1 - 1,5 cm. genişliğinde kesilerek hazırlanır. Limonlu suya attığımız, oyma esnasında içinden çıkan kereviz parçacıkları da küçük küçük doğranarak, tekrar limonlu suyun içine atılır. Çerliston biberlerin sapları ve tohumları çıkarılarak, ince ince doğranır. Tencereye zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. İçine, kabukları soyulup yıkandıktan sonra küçük küçük doğranmış soğanlar, kabukları soyulduktan sonra yıkanıp, ince çentilmiş sarımsaklar, yıkanmış defne yaprağı ve tuz koyularak, soğanlar hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Hazırlanan çerliston biberler, brokoliler, kereviz oyuklarından çıkan ve küçük küçük doğranarak hazırlanan kereviz parçacıkları de ilave edilerek, biraz daha kavrulur. Üzerine; balığı haşladığımız su, sıcak su ilavasi ile 5 su bardağına tamamlanarak koyulur. İçine, çiçek şeklinde hazırladığımız kerevizler ilave edilir. Sebzeler, orta hararetli ateşte, yarı diri haşlanınca, istiridye makarnalar ilave edilerek, ateş kısılır, tencerenin kapağı kapalı olarak, kaynatmaya devam edilir. Sebzeler yumuşayıp, makarnalar da büyüyüp piştiğinde, tencere ateşten alınır. Havlıcan parçası ile defne yaprağı tencereden çıkarılarak, atılır. Pişen çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. İçine, hazırlanan balık etleri ilave edilir. Minik domatesler yıkanarak, boylamasına 4 eşit parçaya bölünerek, çorba süslemesinde kullanılır. Çorbanın üzerine, çörek otu serpiştirilir. İstenirse, balığın başı ve kuyruğu da çorba süslemesinde kullanılır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** MANİ : * At üstüne kazanı, Şıkır şıkır kaynasın. Yeni girdin horona, Omuzların oynasın. * Bu köşe, Yaz köşesi. Şu köşe, Kış köşesi. Ortada su şişesi. * Türkü mürkü, Kar yağıyor. Ninemin kürkü, Karga bağırıyor. Bir çektim yırtıldı, Anam çorba pişirmiş. Ninem dikmekten kurtuldu, Seni çağırıyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder