|
- Kış sebzeleri ile mantarlı balık çorbası - |
MALZEMELER : 1 tane büyük levrek balığı veya herhangi bir beyaz etli balık, 200 gr. kültür mantarı, 1 baş soğan, 2 diş sarımsak, 1 tane limon, 1 tane defne yaprağı, 1 baş kereviz, 1 tane havuç, 1 sap kereviz, 2 tane yer elması, bir kaç dal brokoli, 2 yaprak lahana, 3 tane taze soğan, 1 tane çerliston biber, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz zerdeçal, yarım çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı kimyon, 3 dal maydanoz, 4 dal dereotu, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 su bardağı balık suyu ve su HAZIRLANIŞI : Balık, ayıklanır, yıkanır ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile tencereye koyulur. Tuz, defne yaprağı, karabiber, birkaç damla limon suyu da koyularak, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ilınınca, kılçıkları, baş, kuyruk ve derisi ayıklanır. Balık etleri, lokmalık parçalara veya istenilen büyüklükte parçalara ayrılarak, bekletilir. Balığın haşlandığı su, çorbada kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Limon yıkanır, kabukları rendenin büyük kısmı ile rendelenir. Kerevizin kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. İçine; kabuğu rendelenmiş limonun, yarısının sıkıldığı su içinde bekletilir. Bir kaç taze yaprağı da yıkanıp, kıyılarak, aynı suya koyulur. Yer elmalarının kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, kerevizlerin bulunduğu suda bekletilir. Havuçların üzeri bıçak ile kazınır, küçük küçük doğranır. Brokoliler, küçük dallara ayrılıp yıkandıktan sonra gerekirse, modelleri bozulmadan, bir iki parçaya doğranır. Lahana yaprakları, ince ince kıyılır. Taze soğanlar, ayıklanır, yıkanır ve ince ince doğranır. Mantarlar, teker teker akan su altında yıkanır. ( '' Mantar yıkanmaz, silinir.'' denilse de, ben yıkıyorum ) Limonlu suya koyulur. Sarımsakların kabukları soyularak, ince ince çentilir. Çerliston biber yıkanır, tohumları temizlenir, ince ince kıyılır. Maydanoz ve dereotu, iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Tencereye, zeytinyağı ve tereyağı koyularak, ısıtılır. Un ilave edilir ve sürekli karıştırılarak, un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Bir baş kuru soğan soyulur ve küçük küçük doğranarak, tuz ve kırmızı pul biber ile birlikte, tencereye ilave edilir. Sarımsaklar da koyularak, kavurmaya devam edilir. Limonlu suda bekletilen mantarlar, suları süzdürülerek, ince ince kıyıldıktan sonra tencereye ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Defne yaprağı, limonlu su içinde bekletildikten sonra suları süzülen sebzeler de ilave edilerek, 5 dakika daha tahta kaşık ile karıştırılarak kavrulur. Baharatlar eklenir. Karıştırılır. Balığın haşlandığı su, 5 su bardağı suya tamamlanarak, tencereye ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Bir süre sonra ateş kısılır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ara sıra karıştırılır. Sebzeler pişince, tencere ateşten alınır. Balık parçaları, kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edilerek, karıştırılır ve 5 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak, çorba dinlendirilir. 5 dakika sonra çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır. Limon eşliğinde, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** MANİ : Rafta bardak. İçinde zambak. Ben koyayım, sen bak. * Elimde gümüş bıçak. Elimi kesti, ne diyeyim? Mendil getir sileyim. Mendil Halep yolunda. * TEKERLEME : Bir - iki - bir, Tombul tekir. Camdan bakar, Başına takar. Hop hop altın top. Bundan başka, oyun yok.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder