11 Nisan 2012 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BEYAZ VE SARI MISIR YARMALI, YABANİ OT ÇORBASI - - Ayranlı, Tahıllı, Sebzeli, Yabani Otlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 çay bardağı beyaz mısır yarması, 1 çay bardağı sarı mısır yarması, 300 gr. kuzu kulağı, ebegümeci, ısırgan vb. yabani ot, 2 tane büyük ve olgun domates, 2 tane salatalık, 4 su bardağı yoğurt, 2 su bardağı soğuk su, 3 çorba kaşığı mısır yağı, 2 çorba kaşığı sirke, 1 çay bardağı taze nane yaprağı, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN; Kuzu kulağı veya patlamış mısır, 1 tutam toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı susam HAZIRLANIŞI : Beyaz ve sarı mısır yarmaları yıkanır ve akşamdan su içine koyularak, bekletilir. Ertesi gün, tencereye alınır. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuk sudan geçirilir ve kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür. Kullanılmak istenen yabani otlar, ayıklanır. Birkaç su yıkanır. En az yarım saat kadar sirkeli suda bekletilildikten sonra tekrar birkaç defa daha yıkanır. Ayrı bir tencerede, tuzlu su kaynatılır. İyice yıkanıp temizlenen yabani otlar, kevgirde suları süzdürüldükten sonra kaynayan tuzlu suya atılarak, fazla yumuşatılmadan, haşlanır. Soğuk su veya buzlu sudan geçirilerek, iyice sıkılır ve ot tahtasında ince ince kıyılır. Domatesler yıkanır, kurulanır, kabukları soyulur, enlemesine 2 eşit parçaya bölünerek, çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük doğranır. Salatalıklar yıkanır, kurulanır, kabukları alacalı soyulduktan sonra çekirdekleri ( istenirse ) çıkartılır ve küçük küçük doğranır. Büyük, derin, cam bir kap içerisine yoğurt ve mısır yağı konur. İyice çırpılır. Yavaş yavaş soğuk su ilave edilerek, pürüzsüz oluncaya kadar çırpılmaya devam edilir. İçine; haşlanmış beyaz ve sarı mısır yarmaları, haşlanıp kıyılmış yabani otlar, doğranmış domates ve salatalıklar, yıkandıktan sonra ince ince doğranmış taze nane yaprakları koyularak, karıştırılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, biraz daha ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Üzeri; İyice yıkandıktan sonra ince kıyılmış, kuzu kulağı, patlatılmış mısır, toz kırmızı biber, çörekotu ve susam ile süslenerek, buzdolabına koyulur. En az 2-3 saat buzdolabında soğutulduktan sonra sofraya getirilerek, buz gibi soğuk servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse içine, küçük buz küpleri de ilave edilebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder