1 Nisan 2012 Pazar
SEVGİNİN SPESYAL ÇORBASI - SOSLU, SUMAK EKŞİLİ, YABANİ OT ÇORBASI - Kuru bakliyatlı, Tahıllı, Soslu, Otlu Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : Yarım kg. yabani semizotu, 1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı tane sumak, 1 çay bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 4 su bardağı ılık içme suyu, 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 2 çorba kaşığı bulgur, 5-6 dal maydanoz, yarım tatlı kaşığı tuz SOSU İÇİN; 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 diş sarımsak HAZIRLANIŞI : Yaz mevsiminde, bağ ve bahçelerde kendiliğinden çıkan, yabani semizotları toplanır. Kök kısmı, sararmış ve kararmış yaprakları, ayıklanarak atılır. Bol su içinde yarım saat bekletildikten sonra iyice yıkanır. Kabaca doğranarak, kevgirde süzülmeye bırakılır. 1 çay bardağı suya, sumak taneleri koyulur ve ekşisi suya geçinceye kadar bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır, kurulanır ve ince ince çentilerek, tencereye koyulur. Tereyağı ilavesi ile orta hararetli ateşte, yumuşayıp sararıncaya kadar kavrulur. Kavrulunca, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek, doğranmış yabani semizotu, sumak tanelerinin bekletildiği, sumak ekşisi suyu ( çay süzgeci ile süzülerek ), tuz ve 1 çay bardağı su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, pişmeye bırakılır. Pişince, ateşten alınır ve el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tekrar, orta hararetli ateşe oturtulur. 4 su bardağı ılık içme suyu ilave edilir. Bir taşım kaynatılır. Bulgur ilave edilir. Karıştırılır, ateş kısılarak, tencerenin kapağı kapalı olarak, pişirmeye devam edilir. Bulgur pişince, çorbanın sosu hazırlanır. Sos için; salça, 1 kahve fincanı suda ezilerek, sulandırılır. Nane ile 1 diş dövülmüş sarımsak karıştırılır. Sos olarak, çorbaya ilave edilir. Birkaç taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. İyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. Karıştırılırve büyük servis kasesine boşaltılır. Sofraya götürülerek, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ : Yabani semizotu, yaz mevsiminde, bağ ve bahçelerde görülen ( İzmir ' de yollardaki taşların arasından bile fışkıran ) yabani bir ottur. Çorbası, etli ve zeytinyağlı yemeği, krep, yumurtalı yemekleri, sarımsaklı yoğurtlu veya yoğurtsuz olarak salatası, cacığı yapılmakta, böreklerde iç malzemesi olarak kullanılmaktadır. Daha birçok şekillerde tüketilmektedir.Güneydoğu ' da; yabani semizotuna, '' PİRPAR '' veya '' PİRPİRİM '' denilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder