1 Nisan 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SOSLU, DENİZ BÖRÜLCELİ, ÇİPURA BALIĞI ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  3 su bardağı deniz börülcesi, 3 tane çipura balığı, 1 çorba kaşığı un, 4 su bardağı içme suyu, 1 tane defne yaprağı   SOSU İÇİN ;  3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane limonun suyu ve kabuğunun rendesi, 3 diş sarımsak, 2 sap taze kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz ( yarım tatlı kaşığı )   HAZIRLANIŞI :  Deniz börülceleri, bol suda yarım saat bekletilir. İyice yıkadıktan sonra harlı ateşte kaynayan bol ( tuz atılmayacak, deniz börülcesinin bünyesinde, yeterince tuz vardır ) su içinde, yeşil etli kısımları, çalı gövdelerinden kolayca sıyrılıncaya kadar haşlanır. Soğuk sudan geçirilir. Kevgirde suyu süzdürülüp, tabağa alınır. Yeşil kısımları, çalı gövdelerinden sıyrılarak alınır ve bir tabakta biriktirilir. Diğer tarafta, Harlı ateşte, tuzlu ve sirkeli bol su kaynatılır. Ayıklanıp, iyice yıkanmış pipura balıkları, kaynar suya koyulur. Defne yaprağı ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve tencere ateşten alınır. Su soğuyuncaya kadar beklenir. Böylece çipuralar, kaynar suda bekleyerek, suyunu kaybetmeden pişecektir. Su soğuyunca, balıklar çıkartılıp, tabağa alınır. Keskin bir bıçak ile başı, kuyruğu, üst sırt yüzgeçleri kesilip çıkartılır. Üst kısmı, kuyruk kısmından kesilir. Üst kısmı yana yatırılıp, orta kılçığı çıkartılıp alınır ve lokmalık parçalara doğranır. SOSU İÇİN ;  Zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak, limon kabuğu rendesi, kıyılmış taze kekik, kırmızı pul biber, karabiber ve  tuz iyice çırpılarak, çorbanın sosu hazırlanır. Tencerede zeytinyağı ısıtılır. Kabukları soyulup yıkandıktan ve kurulandıktan sonra ince ince çentilen kuru soğan ilave edilerek, yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Temizlenmiş deniz börülceleri de ilave edilerek, 2 dakika daha kavrulur. Balığın haşlandığı su, içme suyu ile birlikte 4 su bardağı suya tamamlanarak, ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. ( defne yaprağı ile birlikte ) Çorba kıvam alınca, ateş kısılır. Çorbanın sosu ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanmış balıklar ilave edilir ve 2 dakika sonra tencere ateşten alınır. Çorba, 5 dakika kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak, dinlendirildikten sonra büyük çorba kasesine boşaltılır, defne yaprağı çıkartılır, toz kırmızı biber ile karabiber serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder