2 Nisan 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SÜTLÜ BULGUR ' LU, TERBİYELİ, KARIŞIK YABANİ BAHÇE OTLU ÇORBA - ( 4 kişilik ) - Ilık Çorba -

 MALZEMELER :  Toplam yarım kg. olacak miktarda; arapsaçı, ebegümeci, efelek ( labada ), kuzu kulağı vb. çeşitli bahçe otları, 2 tane kuru soğan, 4 su bardağı su, 2 çorba kaşığı sütlü bulgur, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda tuz ( yarım tatlı kaşığı kadar ), 1 çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber   TERBİYESİ İÇİN ;  2 tane yumurta sarısı, 1 tane limon   ÜZERİ İÇİN ;  1 tane limonun kabuk rendesi, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber    HAZIRLANIŞI :  Karışık yabani bahçe otları, ayıklanır. Bol su içinde yarım saat bekletildikten sonra iyice yıkanır, kabaca doğranır ve suyunun süzülmesi için, kevgire koyulup bekletilir. Kuru soğanların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Çentilen soğanlar ilave edilerek, orta hararetli ateşte, sararıncaya kadar kavrulur. Sütlü bulgur ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edilir. Doğranmış karışık bahçe otları, tuz ve  karabiber ilave edilerek, 5 dakika daha kavrulur. Ateşten alınır, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tekrar orta hararetli ateşe koyulan tencereye, 4 su bardağı ılık su ilave edilir, tencerenin kapağı yarı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Diğer tarafta, çorbanın terbiyesi hazırlanır. TERBİYESİ İÇİN ;  Yumurta sarıları çukur bir kaba alınır. Üzerine, 1 limonun suyu sıkılarak, karıştırılır. 1 kahve fincanı, içme suyu da ilave edilerek, terbiye iyice karıştırılır. Azar, azar çorbaya ilave edilirken, çorba sürekli karıştırılır. 2-3 dakika sonra ateşten alınan çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri, limon kabuğu rendesi ve kırmızı toz biber ile süslenerek, ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun.      * Terbiye için, 1 yumurta sarısı da kullanılabilir. Ancak; 2 yumurta sarısı kullanılırsa, çorba daha lezzetli ve kıvamlı olur.    * BİLGİ :  SÜTLÜ BULGUR : Tarhana gibi kışlık yiyecek olarak, yaz mevsiminde hazırlanan bir yiyecektir. Ot çorbalarına ve yemeklerine, sebze çorba ve yemeklerine, lezzet vermek amacıyla, çorba kaşığı ve çay bardağı ölçülerinde ilave edilir. İzmir ve yöresinin, şehir ve köylerinde yapılan, kışlık hazırlıktır.   SÜTLÜ BULGURUN HAZIRLANIŞI :  Süt kaynatılır. Kaynayan süte, azar azar elenmiş un katılarak, sürekli karıştırmak suğreti ile koyu bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur, tepsiye yayılır ve 1 gün güneşte kurutulur. Kuruyunca, el ile ufalanır. ( tarhana gibi ) Ufalanmış haliyle de, 2 gün güneşte kurutulur ve bez torbalara doldurularak, evin en serin yerinde, duvara çakılan çiviye asılır. Şehirlerin havası ( İstanbul vb. ) rutubetli olduğu için, bez tobalar yerine, cam kavanozlara doldurularak, kapağını sıkıca kapatıldıktan sonra buzdolabında, sağlıklı bir şekilde saklamak daha doğru bir yol olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder