8 Nisan 2012 Pazar
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SÜTLÜ, ET SULU, EZME, YILDIZ ŞEHRİYELİ, KARIŞIK YABANİ OT ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : Yarım kg. karışık yabani ot ( ebegümeci, labada, ısırgan, turp otu, kuzu kulağı, vb. ), 1 tane büyük boy kuru soğan, 1 çay bardağı üzüm sirkesi, 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı buğday veye mısır unu, 1 su bardağı süt, 3 su bardağı et suyu, 3 su bardağı otun haşlandığı içme suyu, 1 çay bardağı yıldız şehriye, 1 çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, 2 tane kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 5 çorba kaşığı zeytinyağı ÜZERİ İÇİN; Üzerine ev salçası sürüldükten sonra küçük küpler halinde doğranmış, kepek ekmeği parçacıkları, tellerine ayrılmış dil peyniri parçacıkları HAZIRLANIŞI : '' Isırgan otu, deriye değdiği zaman, yanma ve kaşıntı yapar. Bunun için çıplak el ile dokunulmamalıdır. Haşlandıktan sonra bu özelliği kaybolur. '' Bağ ve bahçelerin sağlığa uygun yerlerinden, körpeleri seçilerek toplanmış yabani ot çeşitleri, geniş ve çukur büyük bir kap içerisinde, bir kaç su yıkanır. Kap tekrar su ile doldurulur. Yarım çay bardağı sirke, otların bulunduğu kaptaki suya boşaltılarak, karıştırılır. En az yarım saat sirkeli suda bekletilen yabani otlar, tekrar birkaç su yıkandıktan sonra büyük bir tencerede kaynamakta olan, tuzlu bol suya aktarılarak, tahta kaşık ile karıştırmak suğretiyle, otlar yumuşamaya başlayıncaya kadar pişirilir. ( otların pişirildiği suya 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edilir ) Pişerek, yumuşamaya başlayan yabani otlar, delikli büyük tahta kaşık ile sudan çıkartılarak, kevgire alınır ve üzerine soğuk su dökülür. ( renklerini korumaları için buzlu su dolu kaba da atılabilir ) Daha sonra kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür. Avuç içinde sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır ve ot tahtasında ince ince kıyılır. Otları kaynattığımız, sirkeli içme suyu, kullanılmak üzere bekletilir. Ayrı bir tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve kurulandıktan sonra küp küp doğranır. Tenceredeki zeytinyağına ilave edilir. Karabiber, kesme şekerler, 1 çay kaşığı tuz koyulur. Tahta kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Doğranmış otlar ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Otlar 5-6 dakika kadar hafifçe kavrulduktan sonra mısır unu veya buğday unu da ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur ve süt ilave edilip karıştırılarak, ateşten alınır. El blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Et suyu ile bekletilen otların haşlandığı sudan ilave edilip karıştırılır ve tencerenin kapağı yarı açık vaziyette, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıldız şehriyeler ilave edilir. Ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte, yıldız şehriyeler pişip, büyüyünceye kadar kaynatılır. Yıldız şehriyeler pişince çorba, ateşten alınır. Tuz kontrolü yapılır. Az ise, ilave edilir. Pişen çorba, 5-6 dakika kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak, piştiği tencerede dinlendirilir. Sonra, büyük servis kabına boşaltılır. Üzeri İçin; 1 dilim kepek ekmeğine ev salçası sürülür, küçük küpler halinde kesilir ve çorbanın üzeri süslenir. Tellerine ayrılmış tel peyniri de çorbanın süslenmesinde kullanılır. Çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Yıldız şehriye, az zeytinyağında veya tereyağında kavrularak da ilave edilebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder