25 Mart 2014 Salı

SEVGİ ' NİN ÇORBA YANI SPESYALLERİ - BALKABAKLI VE TERELİ BAHARATLI MEKİK EKMEK - ( 6 kişilik ) - Ilık veya Soğuk -

     * MALZEMELER :  3 su bardağı buğday unu, 1 çorba kaşığı yulaf unu, 1 çorba kaşığı kuru maya, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı ılık içme suyu, 1 kâse rendelenmiş balkabağı, yarım demet taze tere, 1 çay kaşığı öğütülmüş her renkten toz karabiber, 1 tutam kuru nane, 2 tutam boncuk kekik, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber ve kırmızı acı toz biber, 1 tatlı kaşığı hardal,1 tatlı kaşığı tuz  ÜZERİ İÇİN ; 2 tatlı kaşığı buğday unu   HAZIRLANIŞI : Toz maya, büyük cam kâseye koyulur. Üzerine, ılık su koyulup karıştırılarak eritilir. Hacmi iki katına çıkıncaya kadar bekletilir ( bekleme süresince karıştırılmaz ). Cam yoğurma kabına, buğday unu ile yulaf unu elenir. Tuz ilave edilir ve kaşık ile karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, kabaran maya ile zeytinyağı koyulur. Azar azar içme suyu ilave edilerek, yoğrulur ve yumuşak bir hamur oluşturulur. Üzeri, temiz ve nemli bir  mutfak bezi ile örtülerek, mayalanıp kabarması için, yaklaşık 1 saat bekletilir. Un serpilmiş tezgahta tekrar yoğrulur. Ayıklanıp yıkanmış ve kurulandıktan sonra rendelenmiş balkabağı, iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince doğranmış taze tere, toz karabiber, kuru nane, boncuk kekik, toz zencefil, kırmızı pul biber ve kırmızı acı toz biber, hardal ilave edilir. İyice yoğrulur. Gerekiyorsa, biraz daha un serpiştirilir. Top haline getirilen hamura, un serpilmiş hamur tahtasında, mekik şekli verilir. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine, buğday unu serpiştirilir. Önceden 200 C derecede ısıtılan fırına verilir. Ekmek pişerken, fırının içinde buhar oluşması için, küçük bir kap içine su koyularak, fırının içine yerleştirilir. Ekmek, nar gibi kızarıncaya kadar fırında tutularak, pişirilir. Pişince fırından çıkarılıp, tel üzerinde ılınmaya bırakılır. Ilınınca, istenilen şekilde dilimlenir. Servis kabına yerleştirilir ve hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık veya soğuk servis yapılır.   Afiyet olsun.      * İstenirse; dilimlenen ekmeğin üzerine, hardal sürülebilir. Balık çorbasının yanında servis edilecekse, ekmek dilimlerinin üzerine, balık ezmesi sürülüp, anason tohumları serpiştirilebilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder