15 Mart 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN YÖRESEL ÇORBA YANI ÇÖREĞİ - AMASYA ÇÖREĞİ - - Sıcak - Ilık Servis -

     * MALZEMELER :  4 su bardağı buğday unu, 1 su bardağı kadar içme suyu, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı ceviz içi, 1 çay bardağı badem içi, 1 çay bardağı fındık içi, 1 çay bardağı nohuttan yapılan nohut mayası, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Önce nohut mayası hazırlanır. Nohut mayası için, 1 çay bardağı nohut iri parçalar halinde kırılarak, cam şişeye koyulur.  Şişeye, üzerinde 2-3 parmak boşluk bırakılacak şekilde, sıcak su ilave edilir. Şişenin kapağı sıkıca kapatılır. Sıcak tutacak bir kumaşa sarılarak, bir gece sıcak bir ortamda bekletilir. Nohut köpürür ve maya olur. Ertesi gün, yoğurma kabına un elenir.Tuz koyularak, karıştırılır ve ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, nohut mayası boşaltılır. Yandaki unlar yavaş yavaş içe doğru çekilerek, karıştırılır ve azar azar su ilave edilip, yoğrularak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Un serpilmiş tezgahta, oklava yardımı ile ince olarak açılır. Üzerine zeytinyağı sürülür. Ceviz ve badem blenderden geçirilerek, ufalanır. Yağlanmış hamurun üzerine bolca serpilir. Hamur bükülerek, tekrar yoğrulur. Avuç içinde yuvarlanır. Üzerine hafifçe bastırıldıktan sonra yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine, çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden 280 C derecede ısıtılan fırına koyulup, üzeri kızarıncaya  kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Alt kısmı üste getirilerek, tekrar fırına koyulup, altı da kızarıncaya  kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis tabağına dizilir. Hazırlanan çorbalar eşliğinde, sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.        * 2. Model için; hazırlanan hamur, oklava yardımı ile açılır. Bıçak ile şeritler kesilir. Bu şeritler, el ile bükülerek, tepsiye yerleştirilir. Üzerine, çırpılmış yumurta sürülür. Üst kısmı kızarınca, fırından çıkarılır ve alt kısmı üste getirilerek, tekrar fırınlanır. Alt kısmı da kızarıp, pişince, fırından çıkarılır. Çorba yanında, sıcak veya ılık olarak, servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder