6 Mart 2014 Perşembe
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KÖZLENMİŞ, 10 KÖK SEBZELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 baş kuru soğan, 1 baş sarımsak, 1 tane orta boy siyah turp, 1 dal pırasa, 1 tane orta boy kereviz, 1 tane orta boy kırmızı pancar, 3 tane orta boy yer elması, 1 tane orta boy patates, 1 tane orta boy havuç, 1 tane orta boy kırmızı turp, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı süt, 1 su bardağı hindi suyu, 2 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı buğday unu, yarım çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, 1-2 tutam kırmızı toz veya pul biber, 1 tane defne yaprağı, 2 çorba kaşığı sirke, yarım limon, yeterli miktarda öğütülmüş deniz tuzu, 1 tane büyük boy fırın torbası ÜZERİ İÇİN ; 2 çorba kaşığı Antep fıstığı içi, 6 çay kaşığı kaymak HAZIRLANIŞI : Fırın, 180 C derecede ısıtılır. Tüm kök sebzeler, akan su altında bol su ile yıkanıp, fırçalanır. 30 dakika sirkeli suda bekletilir. Büyük çukur kap içine su koyulur. İçine yarım limon suyu sıkılır. Kök sebzeler ayıklanır ve kararmamaları için, limonlu suyun içine atılır. Tüm sebzelerin ayıklanması bitince, kök sebzeler, limonlu suyun içinden çıkarılıp, kâğıt havlu ile iyice kurulanır ve hafifçe unlanmış fırın torbasına yerleştirilir. Defne yaprağı ilave edilir. Torbanın ağzı bağlanır ve fırın tepsisine koyularak, önceden ısıtılmış fırına sürülür. Sebzeler suyunu salıp çekinceye kadar fırında közlenir. Yaklaşık 30-40 dakika sonra közlenen kök sebzeler fırından çıkarılır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte, ısıtılır. Isınınca, un, karabiber, kırmızı pul veya pul biber ilave edilir ve şimşir kaşık ile karıştırılarak, unun rengi dönünceye kadar kavrulur. Közlenmiş sebzeler, süt, hindi suyu ve içme suyu ilave edilir. Karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. Çorba, kıvam alıncaya kadar pişirilir. El blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Kısık ateşte bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİ ; Antep fıstığı ve kaymak ile süslenerek, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder