15 Mart 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN ÇORBA YANI EKMEKLERİ - PIRASALI MISIR EKMEĞİ - - KASTAMONU YÖRESİ - ( 6-8 kişilik )

   * MALZEMELER :  3 su bardağı mısır unu, 2 su bardağı buğday unu, 1 çorba kaşığı kuru maya veya kabartma tozu, 1 çay kaşığı toz şeker, yarım  kg. pırasa, yarım çay bardağı zeytinyağı veya fındık yağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kimyon, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI : Pırasalar ayıklanır. İyice yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Tavaya tereyağı koyulur ve kısık ateşte eritilir. Kıyılmış pırasalar, karabiber ve tuz ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafifçe kavrulur. Yeterince kavrulunca, ateşten alınır. Kimyon serpiştirilip karıştırılarak, soğumaya bırakılır. Cam yoğurma kabına mısır unu, ile buğday unu elenir. Maya, toz şeker, tuz koyularak, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır ve buraya, kavrulup soğutulmuş pırasalar ile zeytinyağı veya fındık yağı koyulur. Karıştırılır. Azar azar su ilave edilerek, yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur ve üzeri nemli, temiz bir bez ile örtülerek, mayalanmaya bırakılır. Mayalanınca, tekrar yoğrularak, 40 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra yağlanmış fırın tepsisine, el ile iyice bastırılarak, 1-2 cm. kalınlığında yayılır. Ilık bir yerde tekrar mayalanmaya bırakılıp, kabarması için beklenir. Mayalanıp kabarınca, önceden 170 C derecede ısıtılmış fırına koyulur. Üzeri, hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılıp ılınmaya bırakılır. Ilınınca, dilim dilim kesilerek, servis yapılır.   Afiyet olsun.     * Özellikle, yoğurtlu veya sütlü çorbaların yanında servis edilmesi önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder