6 Mart 2014 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TAZE KİŞNİŞ OTLU KEŞKEK ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak - Ilık Çorba -

 MALZEMELER :  1 çay bardağı aşurelik buğday, 100 gr. iyice haşlanmış yağsız kuzu eti, yarım çorba kaşığı tereyağı, 5 su bardağı et suyu, 1 tatlı kaşığı buğday unu, 2-3 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1-2 tutam kimyon, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda öğütülmüş deniz tuzu  ÜZERİ İÇİN ;  2 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber, yarım demet taze kişniş otu, 1 çay kaşığı kişniş otu tohumu  - İsteğe bağlı olarak, 1 tutam boncuk kekik  HAZIRLANIŞI :  Aşurelik buğday bol su ile yıkandıktan sonra bol su ile bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün, suyu süzülür. Bol su ile yıkanıp suyu süzüldükten sonra tencereye koyulur. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar içme suyu ilave edilir. Karabiber ve tuz ilave edilip, karıştırılır ve önce orta hararetli ateşte, daha sonra kısık ateşte haşlanmaya bırakılır. Suyunu çekip, ezilmeye müsait hale gelinceye kadar haşlandıktan sonra ateşten alınır ve ılınmaya bırakılır. Ilınınca, mutfak robotuna koyulur. İyice haşlanmış yağsız kuzu eti, yarım çorba kaşığı tereyağı, kimyon  ilave edilir. Mutfak robotu çalıştırılarak, içindeki malzemeler ezilerek, püre haline getirilir. Çorba tenceresine, buğday unu koyulur. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, rengi dönünceye kadar kavrulur. Mutfak robotundan geçirilmiş püre halindeki buğdaylı karışım ilave edilir. Üzerine, et suyu boşaltılır. Defne yaprağı ilave edilir ve sürekli karıştırılarak, pişirilir. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilip ayarlandıktan sonra servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasına, tereyağı ile zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Kırmızı pul biber ve kırmızı toz biber ilave edilip, karıştırılır. İsteğe bağlı olarak, bir tutam boncuk kekik de ilave edilebilir. Hazırlanan sos, çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Kişniş tohumları serpilir. Sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.     * İsteğe bağlı olarak çorbaya, 1 su bardağı süt koyulabilir. Krema ile servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder