25 Mart 2014 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - FIRINDA KÖK SEBZELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 tane kuru kırmızı soğan, 1 tane kereviz kökü,  1 tane patates, 1 tane havuç, 1 tane kırmızı pancar, 1 küçük baş sarımsak, 1 sap pırasa, 1 tane şalgam, 3 tane yerelması, 1 tane kırmızı turp, 1 tane siyah turp, 1 çorba kaşığı un, 1 tane orta boy fırın torbası, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un, 6 su bardağı et suyu veya içme suyu, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı öğütülmüş her renkten top karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; Birkaç tane küçük taze kereviz yaprağı, 1 tatlı kaşığı krema, kırmızı toz ve pul biber   HAZIRLANIŞI :  Bütün kök sebzeler ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra büyük parçalar halinde doğranır ve içine un serpilmiş fırın torbasına koyulur. Torbanın ağzı sıkıca kapatılır, torba üzerinde kürdan ile birkaç delik açılır ve torba fırın kabına koyularak, önceden 200 C derecede ısıtılmış fırına verilir. Torba içindeki sebzeler, suyunu salıp çekinceye ve rengi hafifçe dönünceye kadar, yaklaşık 40 dakika fırında pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Çorba tenceresine, tereyeğı ile zeytinyağı koyulur, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, un ilave edilir ve şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, hafifçe kavrulur. Fırından çıkartılan kök sebze torbası bıçak ile yarılarak, içindeki sebzeler çorba tenceresine boşaltılır. Biraz karıştırılır. Et suyu veya içme suyu ilave edilir. Zencefil, karabiber ve tuz ilave serpiştirilip, karıştırılır ve tencerenin kapağı aralık olarak kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Üzerinde biriken köpükler, kevgirle toplanarak, tencereden çıkarılır. Kısık ateşte, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirildikten sonra ateşten alınarak, el blenderinden veya kevgirden geçirilir. Kıvamı sıcak su ile ayarlanır. Tencere tekrar ateşe koyularak çorba bir taşım daha kaynatılıp, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba servis kabına boşaltılır. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulanmış yapraklı küçük kereviz dalları, kırmızı pul biber ve krema ile süslenerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    * İsteğe bağlı olarak, nar ekşisi eşliğinde servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder