5 Eylül 2017 Salı

PESKÜTAN ÇORBASI - SİVAS MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Peskütan Çorbası -
   MALZEMELER :  1 yumurta, 1,5 çorba kaşığı un, 1 kâse süzme yoğurt, 1 çay bardağı yarma, 1 çay bardağı pirinç, yarım çay bardağı yeşil mercimek, 600 gr. kemikli dana eti, 1 kâse peskütan, yeterli miktarda su ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı körmen, 1 çorba kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine yumurta kırılır. Un koyulup, karıştırılır. Peskütan koyulur. Azar azar su ilave edilerek, mikser ile çırpılır. Akşamdan ıslatılıp haşlanmış yarmalar koyulur. Orta hararetli ateşte, aynı yöne doğru karıştırılarak pişirilir. Haşlanıp kemiklerinden ayrılmış etler, yıkanmış pirinç, haşlanıp suyu süzdürülmüş yeşil mercimekler ilave edilir. Aynı yöne doğru karıştırmaya devam edilerek pişirilir. ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında tereyağı eritilir. Küp doğranmış kuru soğanlar eklenir. Kıyılmış körmenler koyulur. Soğanlar pembeleşince, kuru nane eklenir. Karıştırılıp ateşten alınan sos pişen çorbaya dökülerek, karıştırılır. Hazırlanan peskütan çorbası, sıcak servis yapılır.     Afiyet olsun.       **Bilgi:  * Peskütan; Çiğ süt sirke ile kaynatılır. Patiska torbalara dökülür. Suyu süzüldükten sonra torbanın içinde kalan kısım peskütandır.  * Körmen; Soğan ile sarımsağın yabani halidir. Sivas yöresinde bulunur.                                             
- Peskütan Çorbası -

- Peskütan Çorbası -
- Peskütan Çorbası -
- Peskütan Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder