31 Mart 2012 Cumartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BEZELYE ÇORBASI - - Et Sulu, Sütlü, Sebzeli, Unlu, Otlu, Ezme Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 2 su bardağı bezelye, 2 yemek kaşığı un, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı et suyu, 1 tane defne yaprağı, 1 çay bardağı süt, 3 su bardağı içme suyu, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber, ince kıyılmış dereotu HAZIRLANIŞI : Bezelyeler yıkanır ve suyu süzdürüldükten sonra tencereye koyulur. Üzerini örtecek kadar su ile orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bir su bardağı haşlanmış bezelye, sonradan ilave edilmek üzere bir tabağa alınır. Bezelyeler haşlanırken; tavada, zeytinyağı ısıtılır. Kabukları soyulup, yıkandıktan sonra kurulanıp ince ince çentilmiş olan kuru soğan ile yıkanmış defne yaprağı ilave edilerek, soğanlar pembeleşmeye başlayıncaya kadar kavrulur. Üzerine un serpiştirilerek, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edilir. Süt ilave edilerek, 2-3 dakika daha ateş üzerinde karıştırılıp, ateşten alınır ve haşlanan bezelyelere ilave edilir. Üzerine, et suyu boşaltılarak, karıştırılır ve 10-15 dakika kadar pişirilip, ateşten alınır. İçinden, defne yaprağı çıkartılır ve çorba, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tabakta bekletilen, haşlanmış bezelyeler de tencereye ilave edilir. Tencere tekrar orta hararetli ateşe oturtularak, bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Çorba kıvam almaya başlayınca, tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzerine; tereyağında yakılmış kırmızı toz biber dökülür. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış dereotu serpiştirilerek, kızartılmış ve süt kremasına bulanmış ekmek küpleri eşliğinde sıcak servis yapılır. İsteyenler, tabaklarındaki bezelye çorbasının üzerine, küp şeklinde kesilip, fırında kızartıldıktan sonra süt kremasına bulanmış, ekmek parçalarından ilave ederler. Afiyet olsun. ** Evin mutfağı; duygusal anlamda, evin en sıcak yeridir. Önemli olan, burada sağlıklı yemekler pişirerek, sağlıklı yaşamayı desteklemektir. Türkler ' in sulu tencere yemekleri en sağlıklı, aynı zamanda da en lezzetli yemeklerdir. Sağlıklı ve lezzetli yemek pişirmek, bir sanattır. Bilgi, beceri, incelik ve sevgi ister. Sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirmek konusunda kendimizi bilgilendirmeli, becerilerimizi geliştirmeli, yemeklerimizi büyük bir incelik ve sevgi ile pişirmeliyiz. Mutfak bilgilerimizi zenginleştirmeli, paylaşmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Mutfağımızda yemek hazırlarken, kullandığımız malzemeleri ziyan etmemeli, artan malzemeleri değişik biçimlerde değerlendirerek, kullanmalıyız. İsraf etmek, doğru bir davranış değildir. İsraf edilmeden hazırlanan, sağlıklı ve lezzetli yemekler dileği ile...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder