12 Haziran 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ERİŞTELİ KUZU CİĞERLİ VE CİĞER KÖFTELİ ÇORBA - ( 4 kişilik ) - Ilık veya Soğuk Çorba -
MALZEMELER : KÖFTE İÇİN ; 1 tane küçük boy kuru soğan, 150 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu ciğeri, 1 tane yumurta, 2-3 çorba kaşığı buğday unu, yeterli miktarda karabiber ve tuz ÇORBA İÇİN ; 100 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu ciğeri, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı erişte, 1 tane defne yaprağı, yarım tatlı kaşığı kuru tarhun otu, 1 tutam kimyon, birkaç maydanoz yaprağı, birkaç taze nane yaprağı, 1 çay kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu, yeterli miktarda karabiber ve tuz ÜZERİ İÇİN ; 1 çay kaşığı tarçın, birkaç tane maydanoz ve taze nane yaprağı, 1 tutam limon kabuğu rendesi HAZIRLANIŞI : KÖFTE İÇİN ; Köftelik kuzu ciğerleri, tel süzgece koyulur, bol su ile yıkandıktan sonra suyunun süzülmesi için bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranarak, blender kabına koyulur. Suyu süzdürülen ciğerlere, un serpiştirilir. Fazla unu, tel süzgeç silkelenerek, çıkartılır. Tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur, orta hararetli ateşte şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca, blender kabına koyulur. 1 yumurta kırılarak ilave edilir. 1 çorba kaşığı buğday unu, karabiber ve tuz ilave edildikten sonra blender çalıştırılır ve hamur haline getirilen malzemeler, blenderden çıkarılarak, cam yoğurma kabına alınıp, gerekiyorsa biraz daha un ilave edilerek, yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanarak, top köfteler oluşturulur. Un serpiştirilmiş tepsiye dizilir. Tepsi, ara sıra sallanarak, köftelerin una bulanması sağlanır. ÇORBA İÇİN ; Çorbalık kuzu ciğerleri tel süzgece koyulur. Bol su ile yıkandıktan sonra suyunun süzülmesi için bekletilir. Tavada, zeytinyağı kızdırılır. Suyu süzülen ciğerlere un serpiştirilir. Fazla unun çıkması için tel süzgeç sallanır ve una bulanmış ciğerler, kızgın yağda karıştırılarak, defne yaprağı ilavesi ile kavrulur. Kavrulunca ateşten alınır. Çorba tenceresine, içme suyu, zeytinyağı, karabiber, tuz, kabuğu soyulup yıkandıktan sonra bütün olarak kuru soğan, koyulur. Orta hararetli ateşte, kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve hazırlanan köfteler birer birer kaynayan çorba suyuna ilave edilir. Yapışmamaları için, şimşir kaşık ile hafifçe karıştırılır. Ciğer köfteleri pişip, suyun üzerine çıkmaya başlayınca, erişteler ilave edilir. Kimyon serpiştirilir. Birkaç tane maydanoz ve taze nane yaprakları yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, ilave edilir. Kavrulan kuzu ciğerlerinin içinden defne yaprağı çıkartılarak, çorbaya ilave edilir. Erişteler pişip, yumuşamaya başlayınca, çorba ateşten alınır. Porselen veya cam çorba kabına boşaltılır. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve taze nane yaprakları ile süslenir. Tarçın ile rendelenmiş limon kabuğu serpişltirilir ve sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder