2 Haziran 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KURU DOMATESLİ, BEZELYELİ, KARE HAMURLU BALIK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane küçük kuru soğan, 1 su bardağı iç bezelye, 1 su bardağı haşlanmış kuru domates, 2 tane levrek balığı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 7 su bardağı içme suyu, yeterli miktarda karabiber ve tuz   KARE HAMUR İÇİN ;  1 tane yumurta, 2 su bardağı kadar buğday unu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz, yeterli miktarda içme suyu   ÜZERİ İÇİN ;  1-2 tane kıvırcık salata yaprağı, 1 tane limon   HAZIRLANIŞI :  * Önce; çorbanın kare hamuru hazırlanır. Bunun için, cam yoğurma kabına, buğday unu elenir. Tuz koyularak, karıştırılır. Ortası, havuz şeklinde açılır. Buraya, yumurta kırılır. Zeytinyağı koyularak, karıştırılır. Havuzun kenarındaki unlar, yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek ve azar azar içme suyu ilave edilerek, kulak memesi yumuaklığında bir hamur oluşturulur. Üzerine, nemli temiz bir bez örtülür ve 15 dakika dinlendirilir. Dinlenince, hafifçe un serpiştirilmiş hamur tahtasında, oklava yardımı ile 2 mm. kalınlığında açılır. Unlanmış keskin bir bıçak ile 1-2 cm. ' lik kareler halinde kesilir. Kesilen hamurlar, hafifçe un serpiştirilmiş tepsiye koyulur. Tepsi, yavaşça sallanarak, hamurların una bulanması sağlanır. * Levrek balığı, ayıklanır ve yıkanarak temizlenir. 1 tane arpacık soğanı, 1-2 dal maydanoz, defne yaprağı, kabuklu küçük limon dilimi, 1 tutam karabiber ve tuz ile birlikte, tencereye koyulur. Üzerine, 6 su bardağı içme suyu ileve edilerek, haşlanır. Levrek balığı haşlanınca, kevgir ile tencereden çıkarılarak, tabak içine alınır ve ılınması için bekletilir. Ilınınca, baş, kuyruk, deri ve kılçıkları çıkartılır. Balık etleri lokmalık parçalar haline getirilerek, tabak içine koyulur. Balığın haşlandığı su, tel süzgeç ile cam bir kap içine süzülür. * Çorba için; çorba teceresine, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, çorba tenceresine koyulur. Yeterli miktarda karabiber ve tuz ilave edilir. Orta hararetli ateşte, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Kavrulunca, ayıklanmış ve yıkanmış taze iç bezelyeler koyularak, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir. Kurutulmuş domatesler, bol su ile yıkanır ve küçük küçük doğranarak, çorba tenceresine ilave edilip, 1-2 dakika kavrulduktan sonra balık suyu, 7 su bardağına tamamlanarak, çorba tenceresine boşaltılır. Çorba, şimşir kaşık ile karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, hazırlanan kare hamurlar ilave edilir. Çorba, hamurlar pişinceye kadar kaynatılır ve ateşten alınır. Lokmalık balık etleri ilave edilir. Hazırlanan çorba, porselen çorbalığa boşaltılır.  ÜZERİ İÇİN ; Çorbanın üzeri, yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış kıvırcık salata yaprağı ile süslenir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder