10 Haziran 2013 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KÖRPE BEZELYE KABUĞU ÇORBASI - ( 6kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş taze sarımsak, 500 gr. körpe kabuklu taze bezelye, 1 tane domates rendesi, 2 dal taze nane, 1 tane defne yaprağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir, taze nane yaprakları, 2 çay kaşığı kimyon   HAZIRLANIŞI ;  Kuru soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Bezelyenin kabukları ayrılır. Körpe kabuklarının iç zarı çıkartılır. Birkaç parçaya doğranıp, bol su ile yıkanır ve suyunun süzülmesi için kevgirde bekletilir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar, sarımsaklar, karabiber, tuz ile defne yaprağı ilave edilerek, soğan ve sarımsaklar sararıncaya kadar şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Domates rendesi ilave edilir. 1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir. İç zarları ayıklandıktan sonra doğranmış körpe bezelye kabukları da çorba tenceresine ilave edilir. Un serpiştirilir ve şimşir kaşık ile karıştırılarak, 1-2 dakika kavrulur. Kavrulduktan sonra süt ve içme suyu koyulur. 2 dal taze nane bol su ile yıkandıktan sonra ince ince kıyılarak, çorbaya ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak, çorba kaynamaya bırakılır. Körpe bezelye kabukları yumuşayınca, çorba tenceresi ateşten alınır. El blenderinden geçirilir ve tekrar ateşe koyulup bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba, porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ ;  Ufalanmış beyaz peynir, taze nane yaprakları ile süslenir. Kimyon serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.     * Çorba blenderden geçirildikten sonra 1 su bardağı haşlanmış taze iç bezelye de çorbaya ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder