6 Haziran 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA GARNİTÜRLERİ - MENEMENLİ PAY - (6 kişilik )

     * MALZEMELER :  HAMUR İÇİN ;  1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı  tereyağı, 6 su bardağı kadar buğday unu, 1 paket kabartma tozu, 1 su bardağı süt, 1 çay kaşığı mahlep, birkaç damla limon suyu, 1 tutam toz şeker, yarım tatlı kaşığı tuz   İÇ HARCI İÇİN ;  - Menemen -  4 tane yeşil sivri biber, 2 tane büyük boy domates, 4 tane yumurta, 3-4 sap maydanoz  ÜZERİ İÇİN ; Yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı susam, 1 tatlı kaşığı çöreotu   HAZIRLANIŞI :  HAMUR İÇİN ;  Cam hamur yoğurma kabına, un elenir. Tuz, mahlep ve kabartma tozu koyularak karıştırılır ve ortası, havuz şeklinde açılır. Buraya; zeytinyağı, tereyağı, limon suyu ve toz şeker koyularak, karıştırılır. Azar azar süt ilave edilir ve yan taraftaki unlar yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Hamurun üzeri; nemli bir bez ile örtülerek, 20 dakika kadar dinlendirilir. Fırın, 180 C derecede ısıtılır.  İÇ HARCI İÇİN ; ( MENEMENİN HAZIRLANIŞI ) ;  4 tane yeşil sivri biber yıkanıp kurulandıktan sonra sap ile tohumları çıkarılır ve ince ince doğranır. Küçük bir tavaya, yarın çay bardağı zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte kızdırılır. Kızınca içine, ince doğranmış yeşil sivri biberler koyulur ve karıştırılarak kavrulur. 2 tane büyük boy domates yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları bıçak ile esnetilerek soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küpler halinde doğranarak, kızaran yeşil sivri biberlere eklenir. Domatesler, saldıkları suyu çekinceye kadar şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. 4 tane yumurta cam bir kâse içine kırılır ve iyice çırpılır. Domatesler suyunu çekince, ateş kısılır ve çırpılan yumurtalar hızla tavaya dökülerek, hızlıca karıştırılıp, üzeri şimşir kaşık ile düzeltilir. Yumurtalar pişince, menemen tavası ateşten alınır, üzerine yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz serpilir ve soğumaya bırakılır. Dinlenen hamur, hafifçe un serpilmiş hamur tahtasında biraz daha yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde yassılaştırılır ve içine, soğuyan menemenden 2 çay kaşığı kadar koyulur. Hamur, toplanarak kapatılır ve avuç içinde top şeklinde yuvarlatılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Tüm hamurlar bu şekilde hazırlanır. Tepsi dolunca, ÜZERLERİNE ; Cam bir kâsede, zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karıştırılır ve hazırlanan payların üzerine fırça yardımı ile sürülür. Susam ve çöreotu da serpildikten sonra Önceden ısıtılmış fırına koyularak, üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince fırından çıkartılıp, ılındırılır ve hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, ılık veya soğuk servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder