12 Haziran 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ERİŞTELİ VE CİĞER KÖFTELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -
MALZEMELERİ : KÖFTE MALZEMELERİ ; 1 tane küçük boy kuru soğan, 300 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu ciğeri, 1 tane yumurta, 1-2 çorba kaşığı buğday unu, yeterli miktarda karabiber ve tuz ÇORBA MALZEMELERİ ; 6 su bardağı su, 1 tane küçük boy kuru soğan, 2 diş taze sarımsak, 1+3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı buğday unu, 1 tane defne yaprağı, 1 su bardağı erişte, 1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu, birkaç tane taze nane yaprağı, 2-3 dal maydanoz, yarım çay kaşığı kimyon ÜZERİ İÇİN ; 1 tane limonun kabuk rendesi, 1 çay kaşığı toz tarçın, birkaç dal maydanoz, birkaç tane taze nane yaprağı HAZIRLANIŞI : Kuzu ciğerleri tel süzgeç içine koyulup, yıkanır ve suyunun süzülmesi için bekletilir. Köftelik kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranarak, blender kabına koyulur. Suyu süzdürülmüş ciğerlere, 1 çorba kaşığı buğday unu serpilir. Tel süzgeç sallanarak, unun fazlasının çıkması sağlanır. Tavaya, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte kızdırılır. İçine unlanmış ciğerler, koyulur ve şimşir kaşık ile karıştırılıp kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyunca, blender kabındaki kuru soğanlara ilave edilir. 1 tane yumurta kırılır. Un, karabiber ve tuz da ilave edilerek, blender çalıştırılır. Ezilip, hamur haline gelen malzemeler, cam yoğurma kabına koyulur. Gerektiği kadar un ilave edilerek, yoğrulduktan sonra fındık büyüklüğünde parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanarak, top köfteler oluşturulur. Bu köftecikler, hafifçe unlanmış tepsiye dizilirler. Zaman zaman tepsi sallanarak, köftelerin una bulanması sağlanır. ÇORBA İÇİN ; Çorba tenceresine; içme suyu, zeytinyağı, defne yaprağı, karabiber ve tuz koyulur. Kabukları soyulmuş 1 tane küçük boy kuru soğan, kabukları soyulmuş sarımsaklar, bütün olarak ilave edilir. Orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır, içine hazırlanan köftecikler birer birer ilave edilir ve şimşir kaşık ile hafifçe karıştırılarak, birbirine yapışmaları önlenir. Köfteler pişip, suyun yüzeyine doğru çıkmaya başlayınca, erişteler ilave edilir. Kuru tarhun otu serpiştirilir. Bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile taze nane yaprakları ilave edilir. Erişteler pişip, yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve ateşten alınır. Kimyon serpiştirilip, karıştırılır. Hazırlanan çorba, porselen veya cam çorba kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Bol suyla yıkanıp kurulanmış ve ince ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile taze nane yaprakları serpiştirilir. Tarçın tozu ile ince olarak rendelenmiş limon kabuğu serpiştirilir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse, çorbaya; 1 yumurtanın sarısı, yarım limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı un çırpılarak hazırlanan terbiye, çorbanın ateşten alınmasına yakın, birkaç kaşık çorba suyundan ilave edilip, ateş kısıldıktan sonra çorbaya yavaşça akıtılırken, çorba hızla karıştırılarak ilave edilebilir. Çorba bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Üzeri süslendikten sonra servise sunulur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder