|
- Aşir / Aşure / Şirinli çorba - |
MALZEMELER : 1 su bardağı dövme, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı fasulye, yarım su bardağı börülce, yarım su bardağı bakla, 2 çorba kaşığı pirinç, 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı Antep pekmezi, 1 tatlı kaşığı tarçın ( istenirse ), 2 çorba kaşığı rezene yani mayana, ( istenirse ), 1 su bardağı ceviz içi HAZIRLANIŞI : Baklagillerin her biri 1 gün önceden, ayrı ayrı kaplarda ıslatılır ( su içinde bekletilir ). Ertesi gün, dövme ile nohut çorba tenceresine koyulur. 10 su bardağı su ilavesiyle, orta hararetli ateşte haşlanır. Haşlanırken üzerindeki köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Dövme ile nohut iyice yumuşayınca, pirinç ilave edilir. Diğer baklagiller ayrı ayrı tencerelerde, köpükleri toplanarak, haşlanır. Haşlanınca süzülür ve kaynar su ile yıkanır. İyice pişen dövme ve nohuda, üzerini geçecek miktarda sıcak su konur. Pişen diğer baklagiller eklenir. Hepsi birlikte özleşinceye kadar, bir süre kaynatılır. Aşirin ( aşurenin ) kıvamı koyulaşıp, buğdayı özleşince, toz şeker ve Antep pekmezi eklenir. Eriyinceye kadar karıştırılır. 1-2 taşım kaynatılır. Aşir koyulaşıp, kıvamlaşınca, kâselere bölünür. ÜZERİNE ; Dövülmüş ceviz, istenirse; tarçın ve dövülmüş rezene serpilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ; Gaziantep ' te Aşir, Aşure / Şirinli Çorba / Şirinli Şora gibi isimlerle anılır. Şirin sözcüğü, Farsçadan geçmiştir ve tatlı anlamına gelir. Eskiden aşure sadece, Antep pekmezinden yapılırmış. Ancak, şekerin yaygınlaşmasından sonra pekmezli aşure giderek unutulmaya başlanmıştır. Gaziantep usulü pekmezli aşurenin bir özelliği de sıcakken yenmesidir.
|
- Aşir / Aşure / Şirinli çorba - |
|
- Aşir / Aşure / Şirinli çorba - |
|
- Aşir / Aşure / Şirinli çorba - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder