23 Ekim 2014 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - EVDE YAPILAN MAKARNA HAMURUNDAN ET SULU ÇORBA - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MAKARNA HAMURUNUN MALZEMELERİ :  1 kg. un, 7 tane yumurta, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz   * Süt yerine, haşlanmış kırmızı pancar suyu da kullanılabilir. Makarnalar kırmızı renkli olur.  MAKARNA HAMURUNUN HAZIRLANIŞI :  Un, hamur yoğurma kabına elenir. Tuz ilave edilerek, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yumurtalar kırılır. Süt yavaşça eklenir ve havuzdaki malzemeler karıştırılır. Kenarlardaki unlar yavaş yavaş havuza çekilerek, orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bez ile örtülerek, 30 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılır ve istenilen şekil verilir. Hemen kullanılacaksa, kaynar suda haşlanır. Saklanacaksa, fırında kuruyuncaya kadar pişirilir. Kullanılacağı zaman, haşlanarak kullanılır. ÇORBA MALZEMELERİ :  6 su bardağı et suyu, 2 su bardağı içme suyu, 1-2 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; Yarım çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı domates salçası  ÇORBANIN HAZIRLANIŞI : Et suyu ile içme suyu, büyük bir çorba tenceresinde birleştirilir. Yeterli miktarda tuz ile karabiber ilave edilir. Orta hararetli ateşte, kaynatılır. Kaynayınca, hazırlanan makarna hamurları ilave edilir ve şimşir kaşık ile hafifçe karıştırılır. Makarna hamurları, hafif diri kıvamda haşlandıktan sonra çorba tenceresi ateşten alınır. Tuzu kontrol edilip, ayarlandıktan sonra porselen servis kabına boşaltılır ve kapağı kapatılır. Diğer tarafta ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasına tereyağı koyularak, hafif ateşte eritilir. Domates salçası, kırmızı toz biber veya kırmızı pul biber koyularak, karıştırılır. Tereyağı köpürünce, ateşten alınır ve pişen çorbanın üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.    Afiyet olsun.    * İsteğe bağlı olarak, servis edilen çorbanın üzerine; kuru nane serpilebilir.  * Et suyu yerine, tavuk suyu veya sebze suyu da kullanılabilir.  * Süt ile haşlanabilir.  * Hazırlanan çorbaya, yoğurtlu yumurtalı terbiye de yapılabilir.  * Makarna hamuru, tırtıllı hamur ruleti ile kare veya dikdörtgen şeklinde kesilerek içine, ıspanak, peynir, kıyma veya haşlanmış nohut koyulup, üçgen ve kare mantılar şeklinde de hazırlanabilir.   ** BİLGİ ; Sofraların vazgeçilmezi , herkesin sevdiği makarnanın geçmişi, M.Ö. 1700' lü yıllara kadar uzanmaktadır. Tarihteki uygarlıklar içerisinde, makarnayı ilk üreten toplumun, Çinliler olduğu düşünülmektedir. Makarnanın dünyaya yayılmasında, Marco Polo' nun Çin' e yaptığı seyahat sırasında aldığı notlar ve beraberinde getirdiği , günümüzde spagetti diye bilinen makarnanın etkili olduğu düşünülmektedir. Makarna, toplumlar arasında yayılmaya başladıkça, şekil ve isim değiştirse de, her mutfakta kendine bir yer edinmeyi başarmıştır. Bizler de rengarenk ve eğlenceli ev makarnaları hazırlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder