23 Ekim 2014 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PALAMUT KÖFTELİ TERBİYELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 2 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 3 tane palamut balığı filetosu, 1 tane havuç, 1 tane patates, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda kimyon, karabiber ve tuz  - Köfteleri bulamak için, yeterli miktarda un  - Terbiyesi için; 1 tane yumurta sarısı, 1 tane limon  - Kızartmak için; Yeterli miktarda zeytinyağı  ÜZERİ İÇİN ; Birkaç dal maydanoz veya dereotu  HAZIRLANIŞI :  Palamut filotaları yıkanıp, suyunun  süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Cam karıştırma kabına, suyu süzdürüldükten sonra küçük küçük doğranmış palamut filetoları, rendelenmiş kuru soğanlar ve ince kıyılmış sarımsaklar koyulur. Karıştırılıp, yoğrulur ve yuvarlak küçük köfteler hazırlanır. Un serpilmiş tepsiye dizilir. Tepsi arasıra sallanarak, köftelerin una bulanması sağlanır. Tavaya zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte kızdırılır. Hazırlanan köftelerin unları silkelenerek, tavada kızartılır. Kızaran balık köfteleri, kâğıt havlu serilmiş tabağa çıkartılır. Diğer tarafta, patateslerin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Havucun üzeri biçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Çorba tenceresine, balık suyu ile defne yaprağı koyularak, kaynatılır. Doğranan havuçlardan sonra doğranan patatesler ilave edilerek, haşlanır. Haşlanınca, terbiyesi için, yumurta sarısı ile limon suyu kâse içinde iyice çırpılır. Birkaç çorba kaşığı çorbanın suyundan ilave edilerek, tekrar çırpılarak, terbiye ılındırılır. Çorbanın ateşi kısılır ve ılındırılmış terbiye yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken çorba, sürekli olarak karıştırılır. Çorba terbiye ile birlikte bir taşım kaynatılır. Kimyon ve tuz ilave edilir. Hazırlanan palamut köfteleri ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Porselen servis tenceresine aktarılır. ÜZERİNE ;  Yıkanıp kurulandıktan sonra ince doğranmış maydanoz veya dereotu serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * Limon sıkılmış roka veya tere yaprakları ile birlikte, servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder