25 Eylül 2011 Pazar
TİLDİREN ( YABANİ KUŞKONMAZ ) ÇORBASI - Kaş - - Sütlü, Unlu, Otlu Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
* Yabani Kuşkonmaza, Antalya ve Kaş ' ta TİLDİREN denir. Diğer adları ise ; Tilkişen,Tarla Çakısı, Tarla Çivisi dir. Kuşkonmaz, batı mutfağının gözdesidir. Kültürü yapılmaktadır. ( ekerek yetiştirme )Köylülerimiz ve Girit' li Müslüman Türkler, uzun yıllardan beri kuşkonmazı, sofralarından eksik etmezlerdi. Çorbasını, omletini, haşlama salatasını, pilavını yapıyorlardı, İlkbahar geldiği zaman, tilgişenler, Ege pazarlarında demet demet satılmaktadır. Pahalı ve el üstünde tutulan bir ottur. Konservesi de yapılmaktadır.Son yıllarda, kültür ürünü olarak ( ekerek yetiştirme ) büyük kentlerin, büyük marketlerinde de satılmaktadır. Aşağıdaki çorba tarifi, Kaş ' ta yapılan Tildiren Çorbası ' nın tarifidir. Bu çorba; Yabani kuşkonmaz ( Tildiren ) ile yapılsa da, kültür ürünü ( ekilerek yetiştirilen ) kuşkonmaz ile de hazırlanabilinir. MALZEMELER: ( 4 kişilik ) 1 demet tildiren ( yabani kuşkonmaz ), 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı su, 2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Ele 1 adet tildiren alınıp, tepesinden başlayarak, yaklaşık 4 - 5 cm. boylarında, çıt çıt kopartılır. Bu işleme, eğilme başlayıp, kopma zorlaşıncaya kadar devam edilir. Kırılmayan alt kısımlar atılır. Kırılan kısımlar bir kapta toplanarak, doğranır ve yıkanr.Harlı ateşte kaynayan, bol tuzlu suda, tildirenler yumuşayıp, diri kalacak şekilde haşlanıp, soğuk sudan geçirilir. Küçük ve derin bir tencere kısık ateşe oturtulur. Un eklenir ve tahta kaşık ile devamlı karıştırılarak, unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Kızgın una tereyağı koyularak yedirilir. Oda sıcaklığındaki, su ve süt karışımı azar azar ilave edilip yedirilerek, pürüzsüz bir karışım elde dilir. Un kokusu kaybolup, çorba kıvam alıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Kıvam almış çorbaya, tuz ve haşlanmış tildirenler ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra çorba, servise sunulur. Afiyet olsun. * Çorbalarda, su yerine doğal olarak hazırlanmış tavuk veya et suları tercih edilirse. çorbalar daha lezzetli olur. ( hazır tablet veya jel, tavuk ya da et suları kullanılmaz ) - Bloğumda,tariflerini bulabileceğiniz, evde hazırlanan tavuk, et, balık ve sebze suları ile mükemmel sonuçlara ulaşabilirsiniz. -
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder