|
- Sütlü bulgur - |
SÜTLÜ BULGUR : İzmir ' de, ot ve sebze çorbalarına ve yemeklerine, tat vermesi için ilave edilen ve evlerde kış hazırlığı olarak yapılan bir tür yiyecektir. SÜTLÜ BURGUR ' UN YAPILIŞI : Süt kaynatılır. Kaynayan süte, sürekli karıştırılarak, azar azar, elenmiş un ilave edilerek, koyu bir hamur yapılır. Sonra hamur, tepsiye serilir. Yani; süt ile hamur yoğurulur. Tepsiye yayılan hamur, 1 gün güneşte kurutulur. Kuruduktan sonra, elde ufalanır. ( tarhana gibi ) Sonra 2 gün daha güneşte kurutulur. Bez torbalara koyularak, duvara asılır. Ot ve sebze çorbalarına veya yemeklerine, tat vermesi amacı ile ilave edilir. Afiyet olsun. * İZMİR - Karaburun ' da SÜTLÜ BULGUR ile pişirilen bir yemek tarifi : ** OT DIGANI : MALZEMELER : ( 6 kişilik ) 1 kg. karışık ot ( ısırgan, ebegümeci, arapsaçı, ıspanak, taze soğan, pırasa vb. ), 1 çay bardağı sütlü bulgur, 1 çay bardağı pirinç, 2 tane yumurta, 1 su bardağı tatlı lor, 2 diş sarımsak, 2 su bardağı un, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Karışık otlar ayıklanarak, bol suda yarım saat bekletilir. Yıkanır ve kabaca kıyılır. Süzgüde süzülmeye bırakılır. Suyu süzülmüş otlar, bir kap içerisine koyulur. Üzerine, sütlü bulgur, pirinç, karabiber, çırpılmış yumurtalar, tuz, ufalanmış lor, ezilmiş sarımsak koyularak, karıştırılır. Ayrı bir kabın içinde, un su ve tuz ile boza kıvamından az sulu bir hamur yapılır. Fırın tepsisi, 1 kahve fincanı zeytinyağı ile yağlanır. Hazırlanan sulu hamurun yarısı tepsiye dökülür. Üzerine, karışık otlar yayılır. Kalan hamurun yarısı, otların üzerine gezdirilir. İkinci kahve fincanı zeytinyağını da gezdirdikten sonra tepsiyi, önceden 180 derecede kızdırılmış fırına verilir. Hamurlar kabuk bağlayıp, otlar piştiğinde, tepsi fırından çıkartılır ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * OT DIGANI, İZMİR - Karaburun yöresinin, ünlü ot yemeğidir. Eskiden taş fırınlarda pişirilirdi.
|
- Sütlü bulgur - |
|
- Sütlü bulgur - |
|
- Sütlü bulgur - |
Yesili bol vitamini bol deneyecegim.
YanıtlaSil