27 Şubat 2014 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI SOSLU KÜÇÜK EKMEK TOPLARI ( 6-8 kişilik )

     * 3 su bardağı buğday veya arpa unu, 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı kuru ( instant ) maya, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı kadar ılık içme suyu, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz   SOSU İÇİN ;  2-3 diş dövülmüş sarımsak, 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı, birkaç dal kıyılmış maydanoz veya dereotu, 1 tutam kırmızı toz biber, 1 tutam tuz   HAZIRLANIŞI : Cam yoğurma kabına, un elenir. Toz şeker, kuru maya ve tuz ilave edilerek, karıştırılır. Ortası açılarak, havuz oluşturulur. Bu havuza, zeytinyağı ve süt koyulur. Yavaş yavaş ılık içme suyu ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Üzeri, temiz ve nemli bir mutfak bezi ile örtülerek, 1 saat kadar  mayalanmaya bırakılır. Fırın, 200 C derecede ısıtılır. Mayalanan hamurdan küçük parçalar koparılıp, avuç içinde yuvarlanarak, küçük toplar oluşturulur. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. 30 dakika daha dinlendirilerek, kabarmaları sağlanır. Daha sonra ısınan fırında üzerleri hafifçe renk değiştirinceye kadar pişirilir. Pişen ekmek topları fırından çıkarılır. SOSU İÇİN ;  Dövülmüş sarımsak, eritilmiş tereyağı, toz biber, tuz ve iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz veya dereotu, bir kap içinde karıştırılır. Pişen küçük ekmek topları, bu sosun içine ilave edilip karıştırılarak, sosa bulanmaları sağlanır. Sosa bulanmış küçük ekmek topları, servis kâsesine boşaltılır. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülür. Çorba sahipleri, kaşık ile istedikleri miktarda, soslu küçük ekmek toplarından alarak, çorbalarına ilave ederler.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder