22 Şubat 2014 Cumartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BÜRÜKSEL LAHANALI VE HAVUÇLU YER ELMASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1,5 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 tane yer elması, 1 tane havuç, 2 su bardağı süt, 3 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı sebze suyu,1 tane limon, 1-2 tutam her renkten yeni çekilmiş top karabiber, yeterli miktarda deniz tuzu ÜZERİ İÇİN : 1 su bardağı minik boy Bürüksel lahanası, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kimyon, birkaç sap dereotu HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. İnce ince kıyılır. Çorba tenceresine, zeytinyağı ile tereyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Kıyılan kuru soğan ve sarımsaklar ilave edilerek, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Yer elmasının kabukları soyulur. Bol su ile yıkandıktan sonra kararmaması için, limon sıkılmış su içerisine, lokmalık küçük parçalar halinde doğranır. Suyu süzdürüldükten sonra kurulanarak, kavrulan kuru soğan ile sarımsaklara ilave edilir. Şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, 1-2 dakika kadar kavrulur. Un, karabiber ve tuz serpiştirilerek, kavurmaya devam edilir. Un hafifçe sararınca, süt, içme suyu ve sebze suyu ilave edilip karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ateş kısılır. Diğer tarafta; Bürüksel lahanalarının üst kabukları soyulup, çıkartılır. Bol su ile yıkanır. En küçüklerinden seçtiğimiz için, kesip bölmeye gerek yoktur. Bütün olarak kullanılacaktır. Tava içine, 1 çay kaşığı tereyağı ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Isınınca içine, Bürüksel lahanaları ilave edilir. 1 tutam tuz ile karabiber koyulur ve üzeri kapak ile kapatılarak, hafifçe yumuşayıncaya kadar, tava ara sıra sallanarak kavrulur. Havucun üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenerek, pişmekte olan yer elmalarına ilave edilir. Yer elmaları ve havuç pişip, çorba kıvam alınca, çorba tenceresi ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Tavada kavrulan Bürüksel lahanaları ilave edilir. Toz kimyon serpiştirilir. İnce kıyılmış dereotu ile süslendikten sonra sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder