16 Şubat 2014 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - DANA KIYMALI NOHUTLU KURU BAMYA ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIKLARLA YAPILAN ÇORBALAR - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1 su bardağı mevsiminde ev usulü kurutulmuş bamya, 1 kase hafifçe diri kıvamda haşlanmış nohut, 1 tatlı kaşığı un, 1 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 250 gr. yağsız dana kıyması, 6 su bardağı içme suyu, 1 tatlı kaşığı mevsiminde ev usulü yapılmış domates salçası ile biber salçası, 1 çay bardağı mevsiminde ev usulü yapılmış domates konsantresi, 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 1 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1-2 tutam kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 1 tutam kimyon, yeterli miktarda deniz tuzu   ÜZERİ İÇİN ;  Yarım çay bardağı nar ekşisi, birkaç sap maydanoz  HAZIRLANIŞI : Mevsiminde alınıp ayıklanarak, ipe dizilmiş ve gölgede kurutulmuş bamyalar, kuru bez arasında hafifçe ovularak, tüylerinden arındırılır. Bol su ile yıkanır. Sirkeli suda yaklaşık 30 dakika bekletilir. Çorba tenceresine su koyularak, orta hararetli ateşte kaynatılır. Su kaynayınca, sirkeli suda bekletilen kuru bamyalar, ipleri ile birlikte, kaynayan suya koyulur. Tuz ve üzüm sirkesi ilave edilerek, bamyalar diri kıvamda haşlanır. Haşlanan bamyalar, kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür. Soğuk sudan geçirilir. Ilınınca, iplerinden dikkatlice sıyrılarak, kevgirde bekletilir. Kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresine, tereyağı ile zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, doğranmış kuru soğanlar ile sarımsaklar, defne yaprağı, kırmızı pul biber, karabiber, tuz ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Dana kıyması ilave edilerek, kıyma suyunu salıp çekinceye kadar, karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Salçalar ve domates konsantresi ilave edilir. Un serpiştirilir. Karıştırılarak 1-2 dakika kavrulduktan sonra hafifçe diri kıvamda haşlanmış nohutlar ile hafifçe diri kıvamda haşlanıp iplerinden sıyrılmış, kuru bamyalar ilave edilir. 1-2 karıştırıldıktan sonra limon sıkılır. İçme suyu ilave edilip, karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak, orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Bamyalar ile nohutlar yumuşamaya başlayınca, ateş biraz kısılır. Kısık ateşte, bamyalar ile nohutlar pişinceye kadar kaynatılıp, ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Kimyon ilave edilerek, karıştırılır ve servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz yaprakları serpiştirilir. 1 çorba kaşığı nar ekşisi çorba üzerinde gezdirilerek, ilave edilir. Hazırlanan çorba, nar ekşisi eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.   *  BİLGİ ; Kışlık hazırlık olarak bamyanın, mevsiminde ev usulü kurutuluşu ;  Dalından yeni koparılmış taze bamyalar alınır. Sapını da içine alacak şekilde, sap yatakları huni şeklinde bıçak ile kesilerek çıkartılır. Bamyalar pişirildiğinde, içindeki sıvı kısmının akmaması için sapı, düz olarak kesilmemelidir. Delikleri görünecek biçimde ayıklanmamalı, sap ve sap yatağının huni şeklinde ayıklanmasına özen gösterilmelidir. Bamyalar bu şekilde ayıklandıktan sonra yorgan iğnesine, yorgan ipliği geçirilir. İğne, bamyaların sap yataklarından batırılarak, ipliğin dikkatlice çekilmesi ile ipe dizilir. Dizilen bamyalar arasında boşluk bırakılmaz. İğneye geçirilen iplik dolduğu zaman, iki ucu birleştirilerek bağlanır ve güneş görmeyen, gölge ve hafif esintili bir yere asılır. Gölgede kurumaya bırakılır. Kuruyunca, bamyalar küçülür ve hafifleşir. Yaklaşık, 25-30 günde kurur. Kuruyunca, temiz ve kuru teneke kutulara veya cam kavanozlara koyulur. Kullanılıncaya kadar, kuru ve serin bir yerde ( balkon dolabında olabilir ) bekletilir. Eskiden, beyaz patiska kumaşından dikilmiş torbalar içine koyulup, evin en serin yerine asılarak, bekletilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder