22 Şubat 2014 Cumartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SAFRAN VE SARIMSAK SOSLU KEREVİZLİ TARHANA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane büyük boy kereviz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1,5 çay bardağı toz ev tarhanası, 2 su bardağı et suyu, 4 su bardağı içme suyu, 1 tatlı kaşığı domates ev salçası, 1 tatlı kaşığı biber ev salçası, 1 tane limon, 1-2 tutam her renkten yeni çekilmiş top karabiber, yeterli miktarda deniz tuzu SARIMSAKLI SOS MALZEMELERİ ; 5 diş sarımsak, 1 tutam deniz tuzu, 2 çorba kaşığı içme suyu, 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı SAFRANLI SOS İÇİN ; 2 tutam safran, 4 çorba kaşığı elma sirkesi ÜZERİ İÇİN ; 1-2 tane maydanoz yaprağı, kurutonlar HAZIRLANIŞI : Önce, safranlı sos hazırlanır. Cam sosluk içine, safran koyulur. Üzerine, elma sirkesi boşaltılır ve karıştırılarak, safranın rengini vermesi için bekletilir. Daha sonra sarımsaklı sos hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyulur. Bir tutam deniz tuzu ilavesi ile tahta havanda iyice dövülür. İçme suyu koyulup karıştırılır ve cam kâse içine alınır. Sızma zeytinyağı ilave edilir ve mini çırpma teli ile veya çatal ile iyice çırpılır. Cam sosluğa boşaltılır ve bekletilir. Çorba için; Toz ev tarhanasına, 2 su bardağı su ilave edilip karıştırılarak, bekletilir. Kereviz, akan su altında iyice yıkanır. Kabukları soyulur. Limon suyu sıkılmış suya küçük küçük doğranır ve alınıp, mutfak rondosundan veya blenderinden geçirilir. İsteğe bağlı olarak, rendenin büyük tarafı ile de rendelenebilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı ile tereyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, mutfak robotundan veya blenderden geçirilmiş ya da rendelenmiş, kerevizler ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, 2-3 dakika kavrulur. Domates ve biber salçaları ile karabiber ve deniz tuzu koyulur. Karıştırılarak, 1-2 dakika kavrulur. Et suyu ve içme suyu boşaltılır. Islanan toz ev tarhanası koyulur. Şimşir kaşık ile kaynayıncaya kadar sürekli olarak karıştırılarak, pişirilir. Kaynayınca, ateş kısılır. Ara sıra karıştırılarak, pişirmeye devam edilir. Çorba kıvam alınca, bir taşım daha kaynatılıp, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan sarımsaklı ve safranlı sostan, yarımşar tatlı kaşığı ilave edilip, karıştırılır. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulanmış birkaç maydanoz yaprağı ile süslenir ve servis kabına boşaltılır. Hazırlanan sarımsaklı sos ve safranlı sos eşliğinde sofraya götürülen çorba, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder