17 Şubat 2014 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BALIK SULU YILDIZ ANASONLU DOMATES ÇORBASI - - KIŞLIK HAZIRLIKLARLA YAPILAN ÇORBALAR - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 diş sarımsak, 2 su bardağı mevsiminde ev usulü yapılmış domates rendesi konservesi, 4 su bardağı balık suyu, 2 çorba mevsiminde ev usulü yapılmış kırmızı salçalık biber rendesi konservesi, 2 çorba kaşığı buğday unu, 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 1 çorba kaşığı ince doğranmış taze soğan sapı, 1 tane defne yaprağı, 1 tutam karabiber, 1 tane yıldız anason, 1 çay kaşığı anason tohumu, yeterli miktarda deniz tuzu ÜZERİ İÇİN ; 1 çay kaşığı anason tohumu, 2 sap maydanoz, 2 tane tere yaprağı, 2 tane taze soğan sapı HAZIRLANIŞI : Sarımsakların kabukları soyulur ve küçük parçalar halinde doğranır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur. Doğranmış sarımsaklarla birlikte, defne yaprağı, karabiber, az miktarda tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte 1-2 dakika şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Un serpiştirilir. 1-2 dakika daha kavrulur. Domates rendesi konservesi ile kırmızı salçalık biber rendesi konservesi, yıldız anason ve anason tohumu ilave edilir. Şimşir kaşık ile 1-2 dakika karıştırılarak kavrulur. Balık suyu boşaltılıp, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Ara sıra karıştırılır. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Ara sıra kontrol edilip karıştırılarak pişirilir. Çorba pişip kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Defne yaprağı çıkartılır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Anason tohumu serpiştirilir. Maydanozlar, tere yaprakları, taze soğan sapları, bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, çorbanın üzerine serpiştirilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Mevsiminde, ev usulü hazırlanmış domates rendesi konservesinin yapılışı : 1. yöntem ( çiğ olarak ) : Domatesler, bol su ile yıkanır ve sularının süzülmesi için kevgirde bekletilir. Domateslerin sap ve sap yatakları, bıçak yardımı ile çıkartılır. 2 eşit parçaya bölünerek, çekirdekleri çıkartılır ve rendenin büyük tarafı ile rendelenir. Rendelemek yerine, mutfak robotu ile veya blender ile de, püre haline getirilebilir. Bütün domatesler bu şekilde hazırlandıktan sonra steril hale getirilmiş cam konserve kavanozlarına, kaşık yardımı ile doldurulur. 1 lt. ' lik cam konserve kavanozuna yarım aspirin ilave edilip, karıştırılır. Steril kavanoz kapakları, sıkıca kapatılır. Buzdolabında veya serin bir yerde ( balkon dolabında olabilir ) kullanıncaya kadar bekletilir. 2. yöntem ( pişirilerek ) : 1. yöntemdeki yol izlenerek, blenderden geçirilen domatesler, tencereye koyulur. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, domatesler suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Pişerken üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile toplanaraki atılır. Yoğun kıvam alan domatesler steril kavanozlara doldurulur. Steril kapaklar ile kapatılarak, havlu üzerine ters çevrilip koyularak, iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. İyice soğuyunca, kavanozlar düz şekilde buzdolabına koyularak, kışın kullanmak üzere bekletilir. Kullanılacağı zaman kapağı, konserve açacağı aparatı ile açılır. Tekrar kapağı sıkıca kapatılarak, buzdolabında bekletilir. * Kırmızı salçalık biber rendesi de, aynı şekilde hazırlanır. 1. yöntem ( çiğ olarak ) : Biberler yıkanır. Sularının süzülmesi için, kevgirde bekletilir. Sap ve sap yatakları, tohum ve tohum yatakları çıkarılır. Küçük parçalar halinde doğranarak, mutfak robotundan veya blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Steril cam kavanozlara doldurulur. 1 lt.' lik kavanoza yarım aspirin koyulup, iyice karıştırıldıktan sonra steril kavanoz kapakları sıkıca kapatılır ve kullanıncaya kadar, serin bir yerde veya buzdolabında bekletilir. Kullanılacağı zaman, kavanozdan birkaç kaşık alınıp, kapağı sıkıca kapatılarak, buzdolabında bekletilmelidir. 2. yöntem ( pişmiş olarak ) 1. yöntem gibi başlanır, blenderden geçirildikten sonra tencereye koyulur. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Pişerken üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Kıvamı yoğunlaşınca, steril cam konserve kavanozlarına doldurulur. Steril kapaklarla sıkıca kapatılır. Havlu üzerine, kavanoz ters çevrilerek koyulur ve iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. İyice soğuyunca, kavanoz düz hale getirilip, buzdolabında bekletilir. Kullanılacağı zaman kapağı, kavanoz açma aparatı kullanılarak açılır. İçindekinin hava alıp bozulmaması için, kavanozun kapağı sıkı olarak kapatılmalı ve kavanoz buzdolabında bekletilmelidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder