8 Şubat 2014 Cumartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - İRİ BULGURLU YABANİ SEMİZOTU KONSERVESİ ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIKLARLA YAPILAN ÇORBALAR - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 çorba kaşığı mevsiminde ev usulü yapılmış yabani semizotu konservesi, 1,5 çorba kaşığı iri pilavlık bulgur, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı içme suyu ÜZERİ İÇİN ; 4 tatlı kaşığı yoğurt, 1-2 tutam kırmızı pul biber ve kırmızı toz biber EŞLİĞİNDE ; Şekilli çorba ekmekcikleri HAZIRLANIŞI : Çorba tenceresine, yabani semizotu konservesi ve zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, 1-2 dakika kavrulur. İçme suyu, tuz ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş iri bulgurlar ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Ateş biraz kısılır. Ara sıra karıştırılır. Bulgurlar pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa tuz ilavesi yapılır. Kâselere pay edilir. ÜZERİNE ; 1 ' er tatlı kaşığı yoğurt koyulur. Kırmızı toz biber ve kırmızı pul biber serpiştirilir. Şekilli çorba ekmekcikleri eşliğinde, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Bilgi ; Mevsiminde, ev usulü yapılan, yabani semizotu konservesinin hazırlanışı: Malzemeler : 1 kg. yabani semizotu, 1 tane kuru soğan, 5 çorba kaşığı zeytinyağı,1-2 çorba kaşığı sirke, birkaç tutam karabiber, 1 çay kaşığı tuz, steril cam kavanoz Hazırlanışı : Yabani semizotları, bol su ile iyice yıkanır. 30 dakika kadar sirkeli suda bekletilir. Suyunun süzülmesi için, kevgire boşaltılır. Diğer tarafta, tencereye zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır ve ısınan zeytinyağına koyulur. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, orta hararetli ateşte, hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Yabani semizotları, karabiber ve tuz ilave edilir. Karıştırılarak, semizotları suyunu salıp çekinceye kadar, yaklaşık 10 dakika kavrulur. Cam konserve kavanozları ile kapakları, büyük ve geniş tencerede kaynayan sıcak suya koyularak, 5-10 dakika kaynatılarak, steril hale getirilir. Maşa ile tutularak, temiz havlu üzerine çıkarılır. Kavrulan yabani semizotları, kaşık ile steril konserve kavanozlarına, hava almayacak şekilde, kavanozun ağzına kadar doldurulur. Kapağı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılır ve temiz havlu üzerine, kavanoz ters çevrilerek koyulup, soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca, kavanozlar düz olarak buzdolabına koyulur ve kışın kullanılmak üzere bekletilir. Mevsiminde ev usulü hazırlanan konservelerin, hava alıp bozulmamaları için, konserve kavanozlarının kapakları, dikkatlice ve özenle, sıkıca kapatılmalıdır. Kullanılacağı zaman, konserve kavanozunun kapağı, konserve açacağı ile açılmalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder