10 Haziran 2013 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - İÇ BEZELYELİ YILBAŞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 500 gr. iç bezelye tanesi, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı içme suyu, 2-3 tane kereviz yaprağı, 2 tane defne yaprağı, 1 çorba kaşığı buğday unu, yarım çay bardağı ufalanmış beyaz peynir, 2-3 dal dereotu, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  3 tatlı kaşığı ufalanmış beyaz peynir, 1 su bardağı haşlanmış iç bezelye tanesi, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı kimyon, taze nanenin 6 tane uç yaprakları   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar, sarımsaklar, defne yaprakları ilave edilir ve şimşir kaşık ile karıştırılarak, 2-3 dakika kavrulur. Kereviz yaprakları, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır ve kavrulan malzemelere lave edilir. Buğday unu serpilir ve 2 dakika daha kavrulur. Yıkanmış ve suyu süzdürülmüş iç bezelyeler ilave edilir. 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra içme suyu boşaltılıp, tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Üzeri için kullanılacak olan 1 su bardağı iç bezelye taneleri yıkanır, küçük bir tencereye koyulur. Üzerine; üzerini 1-2 parmak geçecek kadar içme suyu boşaltılır. 1-2 tutam tuz ve karabiber ilavesi yapılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar, haşlanmaya bırakılır. Haşlanınca ateşten alınıp, suyu süzdürülür ve tabak içinde bekletilir. Çorba tenceresinde pişmekte olan iç bezelyeli yılbaşı çorbasının bezelyeleri yumuşayınca, ateşten alınır. İçinden defne yaprakları çıkartılır. El blenderinden geçirilir ve tekrar ateşe koyularak, bir taşım daha kaynatılıp, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Dereotları yıkanıp kurulanır ve ince ince kıyılarak, çorbaya ilave edilir. Ufalanmış beyaz peynirler de ilave edildikten sonra karıştırılır. Porselen çorba kâselerine veya tabaklarına pay edilir. ÜZERİ İÇİN ;  Sos tavasında zeytinyağı ısıtılır. Kırmızı toz biber ilave edilip karıştırılır ve çorbaların üzerine, çam ağacı şeklinde ilave edilir. Çam ağacının altına gelecek şekilde, haşlanmış iç bezelyeler pay edilir. Yıkanıp kurulanmış taze nane yaprakları yerleştirilir. Kimyon serpiştirilir. Yarım tatlı kaşığı ufalanmış beyaz peynir de koyularak, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    * Çorbanın üzeri, nar taneleri  ve taze nane yaprakları ile de süslenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder