10 Haziran 2013 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KURU MEZGİT BALIĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

 MALZEMELER :  Yarım kg. kuru mezgit balığı, 1 tane kuru soğan, 1 diş sarımsak, 4 tane patates, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 tane domates, 1 çorba kaşığı mısır unu, 6 su bardağı içme suyu, 2 tane defne yaprağı, 1 çay bardağı çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ;  Yarım demet maydanoz, 1 çorba kaşığı kuş üzümü, 1 çay bardağı yerfıstığı  HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın ve sarımsağın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Çorba tenceresine koyulur, orta hararetli ateşte ısıtılan zeytinyağına ilave edilerek, kavrulur. Tuz, karabiber ve defne yaprakları  ilave edilir. Mısır unu serpiştirilerek, 2 dakika daha kavurmaya devam edilir. Patateslerin kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Kavrulan soğan ve sarımsaklara ilave edilip, şimşir kaşık ile karıştırılarak  2-3 dakika daha kavrulur. Patatesler yumuşamaya başlayınca, filetosu çıkarıldıktan sonra birkaç parçaya ayrılan kuru mezgit balığı ile kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranmış domatesler, ilave edilir. Domatesler suyunu çekince, içme suyu boşaltılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinler ilave edilir. Hazırlanan çorba, porselen çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ;  Maydanoz yaprakları bol su ile iyice yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince kıyılır, yerfıstıkları tunç havanda irice dövülür, kuş üzümleri ile birlikte çorbanın üzerine serpiştirilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak veya ılık olarak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder