8 Şubat 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI EKMEKCİKLERİ - ÇARK EKMEK - HINGAL EKMEK - TOP EKMEK - ( 6-8 kişilik )

 MALZEMELER : 3-3,5 su bardağı elenmiş tam buğday unu, 3 dal taze soğan, 2-3 dal maydanoz ile dereotu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı bira mayası, yarım tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar ılık içme suyu veya süt, 1 yumurta akı   HAZIRLANIŞI : Elenmiş tam buğday unu, çukur cam kaba koyulup, bira mayası ile tuz ilave edilip, iyice karıştırıldıktan sonra ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, ayıklanıp yıkandıktan sonra kurulanıp, ince ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu koyulur. Zeytinyağı ile çırpılmış yoğurt ilave edilir. Havuza koyulan malzemeler, iyice karıştırılır ve yanlardaki unlar yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, havuz içindeki malzemelerle birlikte hamur oluşturulmaya çalışılır. Hamur oluşturulurken, yavaş yavaş ılık su veya süt ilave edilir. Kulak memesi yumuşaklığında oluşturduğumuz hamurun üzeri temiz bir nemli bez ile örtülerek, mayalanması için, 1-2 saat bekletilir. Tekrar, un serpilmiş tezgahta yoğrulur. 3 eşit parçaya ayrılır. ÇARK EKMEK İÇİN; Bir parçası alınıp, 1cm. kalınlığında, oklava yardımı ile açılır. Diğer 2 parça, nemli bez altında bekletilir. Çay veya su bardağı una batırılıp, hamurdan daireler çıkartılır. Dairenin kenarlarına, bıçak yardımı ile çark şeklinde, kesikler atılır. Ortası için, ceviz büyüklüğünde bir hamur parçası alınır. Avuç içinde yuvarlatılıp, inceltilerek ortasına, ufalanmış tuzsuz keçi tulum peyniri koyulur ve tekrar avuç içinde yuvarlanarak, top haline getirilir. Yumurta akı ile çarkların ortasına yapıştırılır. Üzerine, zeytinyağı sürülür. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 1. hamur bu şekilde tamamlanır. 2. hamur alınır. Un serpilmiş tezgahta yoğrulduktan sonra oklava ile 1cm. kalınlığında açılır. Yine una batırılmış bardak ile daireler kesilir. İçine, ufalanmış tuzsuz keçi loru koyularak, hıngal mantı şeklinde kapatılır. Üzerine zeytinyağı sürülür ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. 3. hamur alınır. Un serpilmiş tezgahta yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, avuç içinde yuvarlatılıp top oluşturulur. İstenirse, avuç içinde yassılaştırılarak içine, tuzsuz kaşar loru da koyulabilir. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizilir. Üzerine, zeytinyağı sürülür. Önceden, 200 C derecede ısıtılan fırına verilir. Ara sıra kontrol edilerek, yaklaşık 30 dakika pişirilir.  Pişince, fırından çıkarılır. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder