16 Şubat 2014 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - DANA KIYMALI YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIKLARLA YAPILAN ÇORBALAR - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 200 gr. yağsız dana kıyması, 1,5 su bardağı yeşil mercimek, 2 çorba kaşığı mevsiminde ev usulü yapılmış salçalık biber konsantresi, 3 çorba kaşığı mevsiminde ev usulü yapılmış domates konsantresi, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane kesme şeker, 1 tane defne yaprağı, 1' er tatlı kaşığı mevsiminde ev usulü yapılmış domates ve biber salçası, 3 tane domates rendesi, 6 su bardağı içme suyu, 1'er tutam kırmızı toz ve pul biber, her renkten taze çekilmiş karabiber, toz kimyon, yeterli miktarda deniz tuzu, taze sıkılmış limon suyu veya sirke  ÜZERİ İÇİN ; Sarımsaklı domates sosu   HAZIRLANIŞI :  Yeşil mercimekler, bol su ile yıkandıktan sonra suyunun süzülmesi için, kevgirde bekletilir. Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Çorba tenceresine, tereyağı ile zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Çentilen kuru soğan ve sarımsaklar, defne yaprağı, karabiber, kırmızı toz ve pul biber, kesme şeker ve az miktarda tuz ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararmaya başlayıncaya kadar kavrulur. Yağsız dana kıyması ilave edilir. Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Yeşil mercimekler ilave edilip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir. Domates ve biber konsantreleri ile domates ve biber salçaları ilave edilir. Domates rendesi koyulur. Karıştırılarak 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra içme suyu ilave edilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş biraz kısılır. Mercimekler pişince, çorba ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir ve gerekiyorsa tuz ilavesi yapılıp, karıştırılır. Toz kimyon ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan çorba, porselen veya cam servis kabına boşaltılır.  ÜZERİNE ; Sarımsaklı domates sosu gezdirilerek, ilave edilir. Taze sıkılmış limon suyu veya sirke eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.     * BİLGİ : Mevsiminde, ev usulü domates konsantresinin hazırlanışı : İstenilen miktarda domates yıkanır. Suyunun süzülmesi için kevgirde bekletilir. Sap ve sap yatakları çıkartılır. Boylamasına 4 eşit parçaya bölünür. İsteğe bağlı olarak, çekirdekleri çıkarılabilir. Mutfak robotu veya blendere koyularak çekilip, püre haline getirilir. Tencereye boşaltılır. Domatesler bitinceye kadar aynı işleme devam edilir. Domatesler bitince, tenceredeki domates püresine 1-2 tutam tuz ilave edilir ve orta hararetli ateşte, sularını salıp çekinceye kadar şimşir kaşık ile karıştırılarak, önce orta hararetli ateşte, daha sonra ateş biraz kısılarak pişirilir. Pişerken üzerinde biriken köpükler, kevgirle toplanarak, atılır. Suyu buharlaşıp, kıvamı koyulaşınca ateş, biraz daha kısılır. Kısık ateşte de, bir süre pişirildikten sonra sıcak su dolu tencerede kaynatılarak, steril hale getirilmiş cam konserve kavanoz ve kapakları havlu üzerine çıkarılır. Kıvamı koyulaşan domates konsantresi, kaşık ile steril kavanozların ağzına kadar doldurulur. Kapakları sıkıca kapatılır. Kapakların dikkatlice ve özenle, sıkıca kapatılması, konservenin hava alıp bozulmaması için çok önemlidir. Kavanoz ters çevrilerek, havlu üzerinde, kavanoz iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. İyice soğuyan kavanozlar, düz çevrilerek, kışın kullanılmak üzere buzdolabına koyulur. Kullanılacağı zaman kavanoz kapakları, kavanoz açacağı ile açılarak, kullanılır.   * Salçalık kırmızı biber konsantresinin hazırlanması da aynı şekilde yapılır. Salçalık biber yıkanır. Suyu süzdürülür. Sap, sap yatağı, çekirdek ve çekirdek yatakları çıkartılır. Parçalara kesilip, mutfak robotu veya blenderde çekilerek, püre haline getirilir. Suyunu salıp çekinceye kadar şimşir kaşık ile karıştırılarak, önce orta hararetli ateşte, daha sonra da, ateş biraz kısılarak pişirilir. Pişerken üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Suyu buharlaşıp, koyu kıvam alınca, steril cam konserve kavanozlarına doldurulur ve kapağı sıkıca kapatılır. Kışın kullanılacağı zaman kapağı, konserve açacağı ile açılarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder