16 Şubat 2014 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIKLARLA YAPILAN ÇORBALAR - - BALIK SULU KÖY BİBERLİ TURP ÇORBASI - ( 2 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  4 diş sarımsak, 1 tane büyük boy siyah turp, 1 çorba kaşığı buğday unu, 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 2 çorba kaşığı mevsiminde kışlık hazırlık olarak yapılmış köy biberi kızartması konservesi, 2,5 su bardağı balık suyu, 1 tane defne yaprağı, 2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda deniz tuzu  ÜZERİ İÇİN ; Birkaç tane salçalık biber dilimi ile yeşil biber dilimi  HAZIRLANIŞI :  Siyah turp, bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulur ve küçük lokmalık parçalar halinde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve küçük küçük doğranıp, çorba tenceresine koyulur. Üzerine, sızma zeytinyağı ilave edilir. Orta hararetli ateşte sotelenir. Lokmalık doğranmış siyah turp ilave edilir ve karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Buğday unu serpiştirilir. Defne yaprağı, karabiber, az miktarda deniz tuzu ilave edilir. Şimşir kaşık ile unun rengi hafifçe koyulaşıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Balık suyu ilave edilir ve karıştırılıp, kaynamaya bırakılır. Turp parçaları yumuşayınca, mevsiminde kışlık hazırlık olarak ev usulü yapılmış köy biberi kızartması konservesi ilave edilerek, karıştırılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra kıvam alan çorba, ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Çorbalığa boşaltılan çorbanın üzeri; salçalık kırmızı biber ve yeşil biber dilimleri ile süslenerek, taze sıkılmış limon suyu veya nar suyu eşliğinde sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * Çorba istenirse, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilebilir. Köy biberi konservesi ilave edilmeden, sade turp çorbası olarak da pişirilebilir.      * BİLGİ ;  Mevsiminde kışlık hazırlık olarak, köy biberi kızartması konservesinin hazırlanışı :  Taze köy biberleri alınıp, bol su ile yıkanır. Suyunun süzülmesi için, kevgirde bekletilir. Sap ve sap yatakları ile tohum ve tohum yatakları çıkarılır. Küçük lokmalık parçalar halinde doğranır. Çelik tavada 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ısıtılır. Doğranan köy biberleri, tepeleme olarak tavaya ilave edilir. Çok az deniz tuzu serpiştirilir. Tuz konmasa da olur. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, sotelenir. Birkaç dakika sonra biberler siner. İstenilen kıvamda kızartılmaya devam edilir. Ayrı yerde, büyük bir tencerede sıcak su kaynatılır. Kaynayan suya, cam konserve kavanoz ve kapakları koyulup, birkaç dakika kaynatılarak, steril hale getirilir ve sıcak sudan maşa yardımı ile çıkartılarak, temiz havlu üzerine koyulur. Biberler kızarınca ateşten alınır. Kaşık ile steril kavanozlara doldurulur. Kapakları çok sıkı kapatılır ve kavanozlar ters çevrilerek, havlu üzerinde soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca, kışın kullanmak üzere, buzdolabında veya serin bir yerde, kavanozlar düz çevrilip koyularak, bekletilir. Kullanılacağı zaman kavanoz kapağı, kavanoz açma aparatı ile açılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder