25 Kasım 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - DÖNERLİ VE TIRNAK PİDELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Ilık veya Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane küçük kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 tane defne yaprağı, 2 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 tane domates, 2 su bardağı et suyu, 2 su bardağı sebze suyu, 2 su bardağı içme suyu, bir tutam karabiber,  yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çay kaşığı pul biber, 2-3 sap maydanoz, 1 tane tırnak pide, 200 gr. pişmiş hazır kırmızı et döneri      HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, tabak içine alınır. Domatesler yıkanır, kurulandıktan sonra bıçak ile kabukları esnetilerek, soyulur ve küçük küpler halinde doğranarak, tabağa alınır. Tırnak pide, lokmalık parçalar halinde kesilerek, tabağa alınır. Çorba tenceresine; tereyağı ve zeytinyağı koyulup ısıtılır. İçine, ince çentilmiş kuru soğanlar, karabiber, defne yaprağı, sarımsaklar, bir miktar tuz  koyulur ve tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Tahta kaşık ile karıştırılarak, soğanlar hafifçe  pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine un serpiştirilerek, 2-3 dakika kavurmaya devam edilir. Doğranmış domatesler, ilave edilir ve birlikte 2-3 dakika kavrulur. Et suyu, sebze suyu ve içme suyu ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılarak, çorba ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse ilave yapılır.  Üzerine, kırmızı pul biber serpiştirilir. doğranmış tırnak pideler ile döner parçaları ilave edilir. Büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzeri, maydanoz yaprağı ile süslenir. Sofraya götürülür. Sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.   

21 Kasım 2012 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PORTAKAL LİKÖRLÜ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  2 sap pırasa, 2 tane havuç, 2 çorba kaşığı un, 3 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı süt, 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu, 1 çorba kaşığı pirinç veya pilavlık bulgur, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı  taze çekilmiş her renkten karabiber, 1 tutam toz zencefil, 1 tane limonun taze sıkılmış suyu, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz, dereotu veya taze nane, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi, 1 likör bardağı  portakal likörü    HAZIRLANIŞI : Pırasanın üst kabuğu çıkarılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Havucun üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendenin büyük kısmı ile rendelenir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte  ısıtılır. Isınınca, kıyılmış pırasalar ve bir miktar tuz  koyularak, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, kavrulur. Rendelenmiş havuçlar da ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinç veya bulgur da ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Karabiber ile toz zencefil  ilave edilip, karıştırılır. İçme suyu ile süt ilave edilip karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Portakal suyu ilave edilerek, bir taşım daha kaynatılır. Pişen çorba, ateşten alınır. Taze sıkılmış limon suyu ilave edilir. Büyük çorbalığa boşaltılır. Üzerine, kıyılmış maydanoz, dereotu veya taze nane ile limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu rendesi serpiştirilir. Portakal likörü de ilave edilip karıştırılarak,  sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK EV USULÜ KURUTULMUŞ DOMATES ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 
- Kuru Domates Çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan veya 1 sap pırasa,  2-3 diş sarımsak, 1 kase dolusu kışlık hazırlık olarak evde kurutulmuş domates, 1 çay bardağı sarı mercimek ( kırmızı mercimek de olur ), yarım çay bardağı baldo pirinç, 1 çorba kaşığı un,  2 tane üç parmak köy biberi ( çerliston biber de olur ), 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sebze suyu, 1 çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yeterli miktarda tuz * Domatesler tuz ile kurutulduğu için, tuz koymak gerekmeyebilir. Çorba piştikten sonra tuzu kontrol edilmeli, gerekirse koyulmalıdır. Ben, çorbaya hiç tuz koymadım. Çorba piştiğinde, tuzu normal olmuştu.   ÜZERİ İÇİN ;  Küçük küçük doğranmış, 2 tane üç parmak köy biberi    HAZIRLANIŞI : Kuru sağanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır ve bir tabak içine alınır. Kuru soğan yerine pırasa kullanılacaksa, pırasanın üst kabuğu soyulur. yıkanıp kurulandıktan sonra çok ince olarak doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Üç parmak köy biberi yıkanıp kurulandıktan sonra sap ve tohumları ayıklanarak, küçük küçük doğranır. Kurutulmuş domatesler, yıkanır, kurulanır ve istenilen büyüklükte doğranarak, tabak içine alınır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak ısıtılır. Isınınca içine, doğranmış kuru soğanlar veya ince ince doğranmış pırasalar, bir miktar tuz, karabiber, küçük küçük doğranmış sarımsaklar ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, 2-3 dakika kavrulur. Doğranmış domatesler, ilave edilip, bir- iki çevrilir. Doğranmış üç parmak köy biberleri veya çerliston biberleri  ilave  ilave edilip, birlikte bir- iki çevrilir. Yıkanıp, suyu süzdürülmüş  pirinçler ve sarı mercimekler veya kırmızı mercimekler ilave edilir. Üzerine un serpiştirilir ve 2-3 dakika daha hep birlikte kavrulur. Süt, sebze suyu ve içme suyu ilave edilip, karıştırılır. Çorbanın kapağı yarı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, kırmızı pul biber ilave edilir ve  tencerenin kapağı örtülüp, ateş kısılır. Kuru domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, çok az ilave edilir.  * Domatesler tuz ile kurutulduğu için, çok az miktarda tuz ilave edilmesi gerekir. Ben, domatesi bol kullandığımız için çorbaya  tuz ilave etmedim. Piştiğinde, tuzu normal olmuştu. Domateslep pişip yumuşayınca, çorba ateşten alınır. Büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Üzeri; yıkanıp kurulandıktan ve sap ile tohumları çıkarıldıktan sonra ince ince doğranmış, üç parmak köy biberleri veya aynı şekilde hazırlanmış, çerliston biberleri ile süslenir. Sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.   ** Çorbaya, rendelenerek sotelenmiş havuç da ilave edilebilir. O zaman çorbanın üzerine, rendelenmiş havuç serpiştirilir. Süt ve sebze suları yerine, et suyu veya tavuk suyu da kullanılabilir.  Üzerine, kıyılmış maydanoz veya dereotu serpiştirilebilir.                                          
- Kuru Domates Çorbası -
- Kuru Domates Çorbası -
                 

20 Kasım 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - CİMCİKLENMİŞ HAMUR ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  HAMURU İÇİN ;  1 su bardağı un, 1 tane yumurta, 1 çay kaşığı tuz, yeterli miktarda süt veya su   DİĞER MALZEMELER ;  6 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı  TERBİYESİ İÇİN ;  1 yumurta, 1 kase yoğurt, 3 çorba kaşığı su   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber    HAZIRLANIŞI :  Genişce bir kap içerisine, un elenir. Bir miktar tuz koyularak, karıştırılır. Ortası havuz biçiminde açılıp içine, yumurta kırılır. Süt veya su yavaş yavaş ilave edilerek, sert bir hamur tutulur. Yarım saat kadar, üzeri nemli bez ile örtülü vaziyette bekletilerek, hamur dinlendirilir. Daha sonra oklava ile 3 mm. kadar kalınlığında hamur açılır. Keskin ve unlanmış bir bıçak ile 2 veya 2,5 cm. lik kareler şeklinde kesilir. ( kesme işleminde istenirse, tırtıklı rulet de kullanılabilir. Daha süslü olur. )  Çapraz uçlarından tutularak, cimcik atılır gibi büzdürülür. Un serpilmiş tepsiye dizilir. Tüm hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra çorba tenceresine, 6 su bardağı içme suyu koyulup, içine biraz tuz ile 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşe oturtulur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, hazırlanan cimcikli hamurlar tencereye ilave edilir. Hamurların pişmesine yakın, ateş kısılır ve çorbanın  terbiyesi hazırlanır. Bunun için, yumurta ve yoğurt bir kapta iyice çırpılır. biraz su ilave edilerek, tekrar çırpılıp, terbiye seyreltilir. 1 kepçeye yakın çorba suyundan ilave edilerek, terbiye ılındırılıp, tekrar çırpılarak hızlı hızlı ve sürekli  karıştırılan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Büyük porselen veyacam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ;  Sos tavasında, tereyağı ve zeytinyağı karışımı ısıtılır. İçine, domates ve biber salçası ile kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber ilave edilerek, orta hararetli ateşte 2-3 dakika yakmadan çevrilir ve  ateşten alınıp, çorba üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.   * İstenirse; bu çorbaya, rendelenip sotelenmiş havuç ile kuru soğan ile kavrulmuş kıyma da ilave edilebilir.     ** BİLGİ : Kütahya ' da ve Ankara, Çayırhan ' da bu sıkıcık hamurları, makarna gibi pişirildikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, salçalı kırmızı pul biber yakılarak, mantı şeklinde tüketilmektedir. İstenirse; sıkıcık hamurlarına, soğanlı kıyma da kavrulup karıştırılmaktadır. ( kıymalı makarna gibi ) Kütahya ' da '' Yöresel Cimcik Yemeği '' olarak hazırlanan bu yemek, Ankara - Çayırhan Bölgesinin de eski bir yemek tarifidir.

19 Kasım 2012 Pazartesi

KÜTAHYA USULÜ TARHANA ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Kütahya Usulü Tarhana Çorbası -
- Kütahya Usulü Tarhana Çorbası -
    MALZEMELER :  4 kaşık  Kütahya toz ev tarhanası, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı salça, 6 su bardağı su   HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine, tereyağı koyulur ve orta hararetli ateşte, eritilir. Salça ilave edilir ve 2-3 dakika kavrulur. 3 su bardağı sıcak su koyulup karıştırılır ve yaklaşık 5 dakika sonra 3 su bardağı soğuk su ilave edilir. Yöresel toz tarhana da ilave edilerek, kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca, ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılarak kıvam alması sağlanır. Kıvam alınca ( boza kıvamı ) çorba ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.     * Kütahya ' da kışlık hazırlık olarak yapılan, yöresel tarhananın malzemeleri şunlardır :  Maya ( genellikle yaş maya ), yoğurt, soğan, domates, nane, karabiber, tuz    Yapılışı; Diğer toz tarhanaların hazırlanışı gibidir.                                                                                                                                                  
- Kütahya Usulü Tarhana -

KÜTAHYA ' NIN YÖRESEL ÇORBALARININ İSİMLERİ

- Kütahya tarhana çorbası -
- Kütahya tarhana çorbası -
- Kütahya kızılcık tarhana çorbası -
   Kütahya ilinin yöresel çorbaları şunlardır :  1- Sıkıcık Çorbası  2- Miyane Çorbası  3- Oğmaç Çorbası  4- Yoğurt Çevirme Çorbası  5- Kızılcık Çorbası  6- Tutmaç Çorbası  7- Tarhana Çorbası                                       

YOĞURT ÇEVİRME ÇORBASI - KÜTAHYA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  yarım kg. süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 çay bardağı pirinç, 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 su bardağı et suyu, 4 su bardağı su, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı kırmızı toz biber, istenirse; 1 tatlı kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine, yoğurt, yumurta, un koyularak, kaşık ile karıştırılarak, iyice ezilir. Yavaş yavaş su ilave edilir ve orta hararetli ateşte, kaynayıncaya kadar, ağır ağır karıştırılır. Kaynadıktan sonra et suyu ve tuz ilave edilir. Pirinçler yıkanarak eklenir ve karıştırılır. Pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. ÜZERİ İÇİN;  Tereyağı kızdırılır. Kırmızı toz biber eklenerek, karıştırılır. İstenirse, kuru nane de ilave edilir. Hazırlanan sos, pişen çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK, KÜTAHYA USULÜ, KIZILCIK TARHANASI YAPIMI ve KIZILCIK TARHANA ÇORBASININ PİŞİRİLİŞİ


 
- Kütahya Usulü Kızılcık Tarhana Çorbası -
   MALZEMELER :  Olgun kızılcıklar, alabildiği kadar un, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Olgun kızılcıklar, bol su ile iyice yıkanır ve suyunun süzülmesi için, süzgece koyularak, bekletilir. Suyu süzülünce, hazırlanacağı miktara göre, büyük ve genişçe bir tencereye koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur ve kızılcıklar yumuşayıncaya kadar, kaynatılır. Kızılcıklar yumuşayınca, tencere ateşten alınır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca, un ve tuz ilave edilir. İyice yoğrularak, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir. Toz tarhanada olduğu gibi bekletilmez. Hamur bekletilmeden, hemen parça parça bölünerek, oda içinde masaya yayılmış olan temiz tarhana çarşafının  üzerine dizilir. Biraz kurumaya başlayınca, kızılcık tarhanası parçaları, ters yüz edilir. Bir kaç saat de böyle bekletildikten sonra fazla kurutulmadan ( el ile ufalanabilir kıvama geldiğinde ) elekten geçirilir. Çekirdekleri kendiliğinden ayrılmış olur. Elekten geçirilen kızılcık tarhanası, tekrar aynı çarşaf üzerine yayılarak kurumaya bırakılır.  Daha sonra rutubetlenip bozulmaması için, toz halindeyken, iyice kurutulmalıdır. İyice kurutulduktan sonra, patiska torbalara koyulup, serin bir yerde, duvara asılarak kışa saklanır. Şehirde hava rutubetli olduğu için, cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanması daha doğru olur. Küflenmesini önlemek için, diğer toz tarhanaları saklarken de olduğu gibi torbaya veya koyulduğu cam kavanozların içine, kabuklu olarak bir kaç diş sarımsak ilave etmek yararlı olur.   Afiyet olsun.     *  Elekten geçirmek yerine, blenderden de geçirilebilir. Fazla kurursa, blenderden geçirmek zor olacaktır. Fazla kurutulmadan, elek veya blenderden geçirilip, toz haline geldikten sonra iyice kurutulmalıdır.   ***  KIZILCIK TARHANASI ÇORBASI  ( 6 kişilik )   - Sıcak Çorba -    MALZEMELER : 1 çorba kepçesi  kızılcık tarhanası, 1 tane kuru soğan, 2-3 diş  sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı veya 1 çorba kaşığı  tereyağı, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır veya tereyağı eritilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır veya çentilir. Tenceredeki yağa ilave edilir. Bir miktar tuz koyulur. Kuru soğanlar, orta hararetli ateşte, pembeleşinceye kadar, tahta bir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Kabukları soyulup yıkanmış sarımsak dişleri ilave edilir. Üzerine, su ve kızılcık tarhanası ilave edilir. Kaynayıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılıp, ateşten alınır. Hazırlanan kızılcık tarhanası çorbası, büyük çorba kasesine boşaltılır ve  sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * Pişirilen çorbanın kıvamı, koyu boza kıvamında olmalıdır.                                                                                                  
- Kütahya Usulü Kızılcık Tarhana Çorbası -
                                                                                       
                                                                                                                                                                                               

TİRŞİK BASTIRMASI ÇORBASI ( 10 kişilik ) - Sıcak veya Soğuk Çorba -

MALZEMELER :  1 demet tirşik otu, yarım kg. aşurelik buğday, 1 kg. süzme yoğurt, 2 çorba kaşığı un, yeterli miktarda su ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Buğday iyice yıkanarak, geceden ıslatılır. Ertesi gün suyu süzgeç ile süzülür ve  tekrar yıkanarak, çorba tenceresine koyulur. Üzerine, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve orta hararetli ateşe oturtulur. Buğday haşlanırken, tirşik otu ayıklanır, iyice yıkanır ve incecik kıyılır. Tuz ile ovularak, acısı çıkarılıp, tekrar yıkanır ve suyu süzdürülür. Haşlanan buğday, yumuşayınca ateşten alınır ve ılıtılır. Ilınınca, süzme yoğurt ilave edilip, karıştırılır. Sonra tirşik otu ilave edilip, tekrar karıştırılır. Üzerine, iki çorba kaşığı un serpiştirilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Tencerenin üzerine, kalınca bir örtü serilerek, oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Ertesi gün, tencereye ılık su ilave edilerek, karışım seyreltilir. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur ve kaynayıncaya kadar karıştırılarak, pişirilir. Kaynayınca, ateş kısılır ve yaklaşık 30 dakika daha kaynatılarak, ateşten alınır. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.   Afiyet olsun.    * Tirşik otuna,  Kahramanmaraş ' tan Adana ' ya kadar olan bölgede, sık rastlanmaktadır. Antakya ve çevresinde, tirşik otunun ekşilemesi de yapılmaktadır.

18 Kasım 2012 Pazar

YALVAÇ USULÜ OVMAÇ ÇORBASI - ISPARTA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

   MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 4 çorba kaşığı un, 1 su bardağı ince bulgur, 2 tane yumurta, yarım kg. kıyma, 1 çorba kaşığı salça, 1 çay bardağı sıvı yağ, yeterli miktarda tuz, 1 çay kaşığı  karabiber, 2 çay kaşığı  kırmızı pul biber  HAZIRLANIŞI :  Kıyma, yumurtalar, bulgur, tuz, karabiber ve kırmızı biber bir tepsiye koyularak, iyice yoğrulur. Misket büyüklüğünde parçalar koparılıp ovalanarak, küçük toplar yapılır. Un serpilmiş tepsiye konur. Tepsi sallanarak, küçük top köftelerin una bulanması sağlanır. Kuru soğanların kabukları soyulur. Küçük küçük doğranarak, çorba tenceresine koyulur. Yağ ilave edilir. Çorba tenceresi, orta hararetli ateşe koyulur. Kuru soğan, yağ ile kavrulur. Salça ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, sıcak su ilave edilir. Kaynayınca içine, hazırlanan küçük top köfteler atılır ve tahta kaşık ile yavaşça karıştırılır. Köfteler pişince, çorba ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * YALVAÇ USULÜ OVMAÇ ÇORBASI, Yalvaç ' ın soğuk kış günlerinin  özel sabah çorbalarındandır.                                              
- Yalvaç usulü ovmaç çorbasının köfteleri -

YALVAÇ USULÜ BULAMAÇ ÇORBASI - ISPARTA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  8 çorba kaşığı un, 1,5 çay bardağı sıvı yağ, 6 su bardağı su, 1,5 çorba kaşığı salça, 1 küçük  kase yöresel pastırma, yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber    HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine su ve bir miktar tuz  koyularak, orta hararetli ateşte kaynatılır. Un, su ile ezilerek sıvı bir karışım oluşturulur. Kaynayan tuzlu suya boşaltılır ve kaynayıncaya kadar  karıştırılır. Bir tavaya yağ koyulur. Yöresel pastırma, küçük küçük doğranır. İçine yağ koyulan tava, orta hararetli ateşe oturtularak, ısıtılır. İçine, doğranan yöresel pastırmalar ilave edilir ve karıştırılarak, kavrulur. Salça ilave edilerek, karıştırılır ve 2 dakika daha kavrulur. Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir ve karıştırılır. Çorba, koyu bir kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Koyu bir kıvam alınca, ateşten alınır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine; kırmızı pul biber serpiştirilip sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * Bu, '' BULAMAÇ ÇORBASI '' Isparta ' nın ilçesi olan, YALVAÇ ' ın özel '' SABAH ÇORBASI '' dır.

17 Kasım 2012 Cumartesi

YALVAÇ USULÜ SÜLÜKLÜ ÇORBA - ISPARTA - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 
- Yalvaç usulü sülüklü çorba -
    MALZEMELER :  1 çay bardağı yeşil mercimek, 1 çay bardağı ev eriştesi veya tel şehriye, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı kaymak yağı, 4 su bardağı su, yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN ;  Kuru nane    HAZIRLANIŞI :  Yeşil mercimekler iyice yıkanır. Çorba tenceresine koyulur. Üzerine, su boşaltılır. Bir miktar tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte, haşlanır. Haşlanınca, ev eriştesi veya tel şehriye ilave edilir. Tavada, kaymak yağı kızartılır. Salça ilave edilerek, biraz ateş üzerinde karıştırılır ve çorbaya ilave edilir. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Üzerine; kuru nane serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.     ** BİLGİ ; Yalvaç, Isparta ' nın, merkez ilçesinden sonra en büyük ilçesidir. Yalvaç, Isparta ' nın 105 km. kuzey doğusundadır. Yalvaç ' ta, çorba yapımında 2 yöntem izlenmektedir. 1. YÖNTEMDE ; Yağ ile çorbanın yardımcı malzemeleri ( un, salça vb. ) kavrulur. Üzerine, su ve çorbanın ana malzemeleri ilave edilir. 2. YÖNTEMDE ;  Kaynayan suyun içinde, çorbanın ana maddeleri pişirilir. Daha sonra çorbanın yardımcı malzemeleri ( un, salça vb. ) ilave edilir. Çorbalar hazırlandıktan sonra üzerine; genellikle, yağ ve acı kırmızı pul biber eklenir. Yalvaç ' ta, bayramlarda pişirilen, '' Bayram Çorbası '' olarak bilinen '' Doğa Çorba '' ile sünnet düğünlerinde pişirilen '' Yoğurtlu Düğün Çorbası '' önemli çorbalarındandır. Ayrıca, '' Yalvaç Usulü Bulamaç Çorbası '' sabahları hazırlanarak içilen, özel bir ''Sabah Çorbası '' dır. Soğuk kış günlerinde pişirilen, '' Bulamaç Çorbası '' Yalvaç ' ın özel  ''Sabah çorbaları '' ndandır.  '' Yalvaç Usulü Bulamaç Çorbası '' ve ''Ovmaç Çorbası ''  tarifleri, bloğumda bulunmaktadır.

TANELİ UN ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 tane büyük domates, 1 su bardağı un, 1 çorba kaşığı domates salçası, 6 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı kuru nane    HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük çentilir. Çorba tenceresinde, tereyağı veya zeytinyağı ısıtılır. Çentilmiş kuru soğanlar ilave edilerek, pembeleşinceye kadar, orta hararetli ateşte kavrulur. Domatesin kabukları soyulur. Küçük küçük doğranır veya rendelenir. Çorba tenceresindeki kavrulmuş kuru soğanlara ilave edilerek, birlikte 5 dakika kavrulur. Su ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak pişirilir. Un tabağa koyulur. Üzerine, pişmekte olan çorba suyundan 2-3 çorba kaşığı serpiştirilir. Un, iki avuç arasında ovalanarak, şehriye gibi ufalanır ve çorbaya serpiştirilir. Çorba, bir taşım kaynatılarak  ateşten alınır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; kuru nane serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.    Afiyet olsun.        ** BİLGİ ; Patates kızartması yapacağımız zaman patatesleri, süt dolu bir kap içinde bir süre bekletip, kuruladıktan sonra kızartırsak, patateslerin daha az yağ çektiklerini görürüz.

13 Kasım 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - AYÇEKİRDEKLİ KURU BUĞDAY TARHANASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 
- Ayçekirdekli Kuru Buğday Tarhanası Çorbası -
  MALZEMELER :  1 kase ( yaklaşık 7-8 tane ) kuru buğday tarhanası, 6 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, bir tutam taze çekilmiş her renkten karabiber, bir tutam tarçın, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  2 çorba kaşığı ayçekirdeği içi, 1 tatlı kaşığı yeni kurutulmuş organik nane, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber    HAZIRLANIŞI :  Kuru buğday tarhanası parçaları, bir gece önceden çorba tenceresine koyulur. Üzerine; üzerini 3 parmak geçecek kadar içme suyu boşaltılarak, bekletilir. Ertesi gün, içine, yıkanmış defne yaprağı, karabiber, 6 su bardağı içme suyu, zeytinyağı, tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır ve kuru buğday tarhanası yumuşayıncaya kadar, pişirmeye devam edilir. İyice yumuşayınca, ateşten alınır ve el blenderinden geçirilir. Çorba tenceresi, tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Tahta kaşık ile karıştırılarak,pişirilir ve kıvam alması sağlanır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Çorba tenceresinden, defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse ilave edilir. Tarçın ilave edilir. Çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine; ay çekirdeği içleri serpiştirilir. Kırmızı toz biber ile yeni kurutulmuş organik nane de serpiştirilerek sofraya götürülür ve çorba tabaklarına koyularak, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * Kuru buğday tarhanasının, kış hazırlıkları olarak yapılış tarifini bloğumda bulabilirsiniz.                                                                      
- Ayçekirdekli Kuru Buğday Tarhanası Çorbası -
- Ayçekirdekli Kuru Buğday Tarhanası Çorbası -

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SAFRANLI, KURU BUĞDAY TARHANASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Safranlı Kuru Buğday Tarhanası Çorbası -
- Kuru buğday tarhanası -
    MALZEMELER :  1 kase ( yaklaşık 7-8 tane ) kuru buğday tarhanası parçaları, 6 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, bir tutam tarçın, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  2 çay kaşığı safran    HAZIRLANIŞI :  Kuru buğday tarhanası parçaları, akşamdan çorba tenceresine koyulur. Üzerine, 6 su bardağı içme suyu boşaltılır ve bekletilir. Ertesi gün tencereye, defne yaprağı, zeytinyağı ile tuz  ilave edilir ve  orta hararetli ateşte, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, pişirilir. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır ve karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Kuru buğday tarhanaları yumuşayınca, çorba tenceresi ateşten alınır. Çorba, el blenderinden geçirilir. Tekrar ateşe koyulur. Tarçın ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse ilave edilir. Çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; safran serpiştirilir. Sofraya götürülerek sıcak servis yapılır.     Afiyet olsun.    * Kuru buğday tarhanasının, kış hazırlıkları olarak tarifini, bloğumda bulabilirsiniz.      * * GÜZEL SÖZLER:  * Bazı izler kaybolmaz. Başka izlerin oluşmasına yol açar.  - Servet Gürbüz -   * Eğer keşfedilmeyi bekliyorsanız, gizleniyorsunuz demektir.  - Servet Gürbüz -   * Karşılıksız aşka düşen, bala yapışmış karıncaya benzer.  - Servet Gürbüz -                                        
- Safranlı Kuru Buğday Tarhanası Çorbası -

12 Kasım 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - MANDALİNALI, KURU BUĞDAY TARHANASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Ilık Çorba-


   MALZEMELER :  1 kase kuru buğday tarhanası ( yaklaşık 8-10 parça ), 6 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, bir tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tutam tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 kase dolusu mandalina dilimi, 1 çorba kaşığı yeni kurutulmuş organik nane    HAZIRLANIŞI :  Bir kase kuru buğday tarhanası, üzerini 3 parmak geçecek kadar içme suyu ile akşamdan ıslatılır. Ertesi gün; suyu ile birlikte, çorba tenceresine boşaltılır. Yıkanmış defne yaprağı, karabiber, zeytinyağı, tuz ilave edilir. Orta hararetli ateşte, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Kuru buğday tarhanası, yumuşayıncaya kadar arada sırada karıştırılarak, pişirilir. Kuru buğday tarhanası yumuşayınca, ateşten alınır. El blenderinden geçirilir. Çorba tenceresi tekrar ateşe koyulur. Karıştırılarak, bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. 1 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu ilave edilerek, karıştırılır. Defne yaprağı tencereden çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse ilave yapılır. Hazırlanan çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; yeni kurutulmuş organik kuru nane serpiştirilir.  ÜZERİ İÇİN;  5-6 tane mandalina yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulur ve dilimlerine ayrılarak, bir kaseye doldurulur. Hazırlanan çorba, mandalina dilimlerinin bulunduğu kase ile birlikte, sofraya götürülerek, ılık servis yapılır. Kişiler, istedikleri miktarda mandalina dilimlerini, çorbalarına ilave ederler ve çorbalarını içerler.   Afiyet olsun.       * İstenirse; çorbaya, bir tutam tarçın da ilave edilebilir.    * Kuru buğday tarhanasının, kışlık hazırlık olarak tarifini, bloğumda bulabilirsiniz.     * * GÜZEL SÖZLER :  *  Bugün olan bir sürü şey, hep varmış gibi. Bugün olmayan birçok şey, hep yokmuş gibi.  - Servet Gürbüz -      * Düşen her yaprak, bir hikayenin sonu olduğu gibi, başka bir hikayenin de başlangıcıdır.  - Servet Gürbüz -   * İnsanın varlığı hayata ne mi kattı? En azından her şeyin yüzlerce ismi oldu. 

6 Kasım 2012 Salı

PIRASA ÇORBASI - Et Sulu Sebze Çorbası - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 tane patates, 1 tane havuç, 1 kg. pırasanın yeşil kısmı, 2 çorba kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı domates salçası, Defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı et suyu, yeterli miktarda tuz   TERBİYESİ İÇİN ;  1 tane yumurta, 2 çorba kaşığı un, 1 tane limonun suyu   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz veya dereotu    HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Rendelenmiş kuru soğanlar ile defne yaprağı ilave edilerek, kavrulur. Salçalar koyulur ve kavurmaya devam edilir. Pırasaların yeşil kısımları iyice yıkanarak, ince ince doğranır ve tencereya ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Havucun üzeri kazınıp yıkandıktan sonra tencereye ilave edilir. Patatesin kabukları soyulup, yıkandıktan sonra rendelenerek, çorba tenceresine ilave edilir ve sürekli karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Et suyu ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanmış pirinç ilave edilir. Tuz ilave edilir. Pirinçler yumuşamaya başlayıncaya kadar pişirilir. Diğer tarafta, terbiyesi için; yumurta, un ve limon suyu karıştırılarak, çırpılır. Çorbanın ateşi kısılır. Çorba terbiyesine, çorbadan birkaç kaşık ilave edilip karıştırılarak, terbiye ılındırılır. Yavaş yavaş çorbaya akıtılırken, çorba sürekli ve hızlı olarak karıştırılır. Bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir, eksik ise ilave edilir. İçinden defne yaprağı çıkartılır. Büyük çorbalığa boşaltılır. Üzeri; İnce kıyılmış maydanoz veya dereotu ile süslenerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.         **  Güzel Sözler :  Küçük işi istemeyenden, büyük iş çıkmaz.  - Arnavut Atasözü -     * İnsan, gözleri kapalı olduğu zaman da görebilir.   - Coloridge -    * Güzel söz söylersen, güzel cevap alırsın.  - Çerkes Atasözü -    * Sis yelpaze ile dağıtılmaz.  - Mısır Atasözü -   * Eğri cetvelden, doğru çizgi çıkmaz.  - Hz. Ali -   * Ölümsüz olarak bildiğim tek şey, düşüncedir. - Meredith -  

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PAPARA ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 8 ince dilim bayat ekmek, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 su bardağı et suyu, 1 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı domates salçası, yarım tatlı kaşığı biber salçası, yarım çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve ince ince çentilir. Çorba tenceresinde, tereyağı eritilir, zeytinyağı ilave edilir. Çentilmiş soğanlar ilave edilerek, pembeleştirilir. 1 tatlı kaşığı un ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Et suyu boşaltılır, karıştırılır. Defne yaprağı koyulur. Domates ve biber salçaları, 2 çorba kaşığı kadar su ile ezilerek, tencereye ilave edilir. Karabiber, kırmızı pul biber ve yeterli miktarda tuz ilave edilir. Orta hararetli ateşte karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Bayat ekmekler, küp küp doğranır veya el ile parçalanır. 200 C derecede kızartılır. Çorba kaynadıktan sonra ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılarak, kıvam alması sağlanır.  Kıvam alınca, çorba ateşten alınır. İçinden defne yaprağı çıkartılır ve çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine, kekik serpiştirilerek, sofraya götürülür. Kızartılan ekmek parçaları da çukur bir kaba koyularak, sofraya götürülür. Çorba tabaklarına, 2-3 çorba kaşığı kızartılmış ekmek parçaları koyulur. Üzerine, hazırlanan çorbadan 1-2 kepçe ilave edilir. Sıcak olarak içilir. Afiyet olsun.         ** Güzel Sözler :  Düşmanın karıncaysa, sen fil ol.  - Türk Atasözü -     * Genç yaşlı olur ama yaşlı, bir daha genç olamaz. - Kafkas Atasözü -   * Denizdeki balığın pazarlığı olmaz. - Türk Atasözü -    * Dünyada en zor şey, insanın kendini bilmesidir.   - Thales -

3 Kasım 2012 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYALİ - 3 PARMAK BİBERİ ( YEŞİL KÖY BİBERİ ) İLE CACIK - ( 4 kişilik )

MALZEMELER :  8 -10 tane 3 parmak biberi ( taze yeşil köy biberi ), yarım kg. yoğurt, 3 su bardağı soğuk su, 2 çorba kaşığı badem tozu, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  3 parmak biberleri ( taze yeşil köy biberi ) yıkanır. Sap ve tohumları çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranır. Diğer tarafta, yoğurt, soğuk su, badem tozu, bir tutam tuz ile tahta havanda dövülmüş sarımsak ve tuz, yumurta teli ile iyice çırpılarak karıştırılır. Doğranmış biberler ilave edilir ve  karıştırılır. Büyük cam servis kabına alınır. Üzeri; kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber ile süslenir. Üzerinde, sızma zeytinyağı gezdirilir. Buzdolabında 1-2 saat soğutulduktan sonra sofraya götürülerek, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.  * İstenirse üzerine; ince kıyılmış dereotu veya çörek otu serpiştirilebilir.