17 Nisan 2013 Çarşamba

HASPİRLİ ( SAFRANLI ) ÇAĞLA AŞI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Haspirli ( safranlı ) Çağla Aşı Çorbası -

    MALZEMELER :  1 baş sarımsak, 400 gr. badem çağlası, 200 gr. parça et, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 3 su bardağı süzme yoğurt, 6 su bardağı su, 1 tane yumurtanın sarısı, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  Yeterli miktarda sıvı yağ ( tereyağı da olabilir ), 1 çay kaşığı  haspir ( safran )  * İsteğe bağlı olarak, birkaç dal ince kıyılmış dereotu   HAZIRLANIŞI :  Parça et kuşbaşı doğranır. Tencereye koyulur ve biraz kavrulur. Su ve az miktarda tuz ilave edilerek, pişmeye bırakılır. Pişerken üzerinde biriken köpükler, ara sıra kevgir ile toplanıp alınarak, atılır. Diğer tarafta, çağlalar ikiye bölünerek, ortası çıkartılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve birkaç parçaya doğranır. Ayıklanan çağlalar yıkanarak, ayrı bir tencereye koyulur. Birkaç parçaya doğranmış sarımsaklar da aynı tencereye koyularak, çağlaların üzerini örtecek kadar su ve bir tutam tuz  ilavesi ile birlikte 15- 20 dakika kadar, orta hararetli ateşte pişirilir. Pişmekte olan etin üzerine, sarımsak ile birlikte pişirilmiş çağlalar ve haşlanmış  nohut ilave edilir. Geniş bir kâsede, süzme yoğurt ile yumurta sarısı iyice çırpılarak, terbiye hazırlanır. Yemeğin suyundan birkaç kaşık alınıp, terbiyeye ilave edilir ve karıştırılır. Ateş kısılır. Ilındırılan yoğurt ve  yumurta sarılı terbiye, çorbaya yavaşça ilave edilirken, çorba hızlı hızlı karıştırılır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra çorba, ateşten alınır. Çorbanın tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır.  ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında, yeterli miktarda sıvı yağ kızdırılır. ( tereyağı da olabilir ) İçine, 1 çay kaşığı haspir ( safran ) koyulup karıştırılır ve ateşten alınır. Hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.     Afiyet olsun.     * İsteğe bağlı olarak ayrıca; çorbanın üzerine,  birkaç dal ince kıyılmış dereotu da serpiştirilebilir.                                                                                
- Haspirli ( safranlı ) Çağla Aşı Çorbası -
- Haspirli ( safranlı ) Çağla Aşı Çorbası -
- Haspirli ( safranlı ) Çağla Aşı Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder