15 Nisan 2013 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BALIK SULU YERELMASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 BALIK SUYU MALZEMELERİ ; 1kg. balık başı, kuyruğu ve kılçığı, 1 tane kuru soğan, 1 diş sarımsak, 8 su bardağı içme suyu, 1 tane havuç, yarım pırasa, 1 tane defne yaprağı, birkaç sap yapraklı kereviz sapı, birkaç dal maydanoz, yarım tatlı kaşığı tuz  BALIK SUYUNUN HAZIRLANIŞI : Beyaz etli herhangi bir balığın baş, kuyruk ve kılçığı tencereye koyulur. Kuru soğanın ve sarımsağın kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, tencereye ilave edilir. Havucun üzeri kazınır, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, tencereye koyulur. Pırasanın üst kabuğu soyulup, çıkarılır, yıkanır ve küçük parçalar halinde doğranarak, tencereye ilave edilir. Yapraklı kereviz sapı bol su ile yıkanarak, birkaç parçaya bölünüp, tencereye koyulur. Maydanozlar, bol su ile yıkanır ve birkaç parçaya kesilerek, tencereye ilave edilir. Üzerine, 8 su bardağı içme suyu boşaltılır. Tencere, üstü açık olarak, orta hararetli ateşe oturtulur. Kaynamaya bırakılır. Kaynarken, üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanıp, atılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve 1,5-2 saat kaynatılıp, ateşten alınır. Hazırlanan balık suyu, temiz bir tencereye, tel süzgeç ile süzülür. Tel süzgeçte kalan malzemeler atılır. Hazırlanan balık suyu kullanılmak üzere hazırdır.  * İyi bir balık suyu elde etmek için, balığın 1,5-2 saat kaynatılması gerekir. Bu kadar uzun süre pişen balığın lezzeti, iyi olamayacağı için balık suyu hazırlanırken, genellikle balık başı, balık kuyruğu ve kılçıkları kullanılarak, kaynatılır.   ÇORBA MALZEMELERİ :  1 tane kuru soğan, 10 tane yerelması, 1 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı balık suyu, 1 tane yıldız anason, 2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tane limon, 1 tutam tarçın, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ;  Birkaç yaprak kıvırcık salata, 3 tane kırmızı turp, 1 sap taze soğan, 2 dal dereotu, 1 tane küçük boy havuç   ÇORBANIN HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Yerelmalarının kabukları soyulur. Yarım limon sıkılmış suya küçük küçük doğranır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulup, orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar, yıldız anason, karabiber, ilave edilir ve pembeleşinceye  kadar kavrulur. Un serpiştirilip, biraz  karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Doğranmış yerelmaları limonlu sudan çıkarılarak, tencereye ilave edilir ve karıştırılarak, 5 dakika kadar kavrulur. Üzerine balık suyu boşaltılır. Kaynamaya bırakılır. Kaynarken çorbanın üzerinde biriken köpükler ( kefler ), ara sıra  kevgir ile toplanarak alınıp, atılır. Yerelmaları pişip yumuşayınca, çorba tenceresi ateşten alınır. Tarçın serpiştirilip, karıştırılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan çorba, büyük çorbalığa boşaltılır.  ÜZERİ İÇİN ;  Kıvırcık yaprakları yıkanır, kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, kırmızı turplar yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranarak, taze soğan ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, dereotu, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, havucun üzeri kazınıp, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenerek, çorbanın üzeri süslenir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülen çorba, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder