19 Kasım 2012 Pazartesi

KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK, KÜTAHYA USULÜ, KIZILCIK TARHANASI YAPIMI ve KIZILCIK TARHANA ÇORBASININ PİŞİRİLİŞİ


 
- Kütahya Usulü Kızılcık Tarhana Çorbası -
   MALZEMELER :  Olgun kızılcıklar, alabildiği kadar un, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Olgun kızılcıklar, bol su ile iyice yıkanır ve suyunun süzülmesi için, süzgece koyularak, bekletilir. Suyu süzülünce, hazırlanacağı miktara göre, büyük ve genişçe bir tencereye koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur ve kızılcıklar yumuşayıncaya kadar, kaynatılır. Kızılcıklar yumuşayınca, tencere ateşten alınır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca, un ve tuz ilave edilir. İyice yoğrularak, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir. Toz tarhanada olduğu gibi bekletilmez. Hamur bekletilmeden, hemen parça parça bölünerek, oda içinde masaya yayılmış olan temiz tarhana çarşafının  üzerine dizilir. Biraz kurumaya başlayınca, kızılcık tarhanası parçaları, ters yüz edilir. Bir kaç saat de böyle bekletildikten sonra fazla kurutulmadan ( el ile ufalanabilir kıvama geldiğinde ) elekten geçirilir. Çekirdekleri kendiliğinden ayrılmış olur. Elekten geçirilen kızılcık tarhanası, tekrar aynı çarşaf üzerine yayılarak kurumaya bırakılır.  Daha sonra rutubetlenip bozulmaması için, toz halindeyken, iyice kurutulmalıdır. İyice kurutulduktan sonra, patiska torbalara koyulup, serin bir yerde, duvara asılarak kışa saklanır. Şehirde hava rutubetli olduğu için, cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanması daha doğru olur. Küflenmesini önlemek için, diğer toz tarhanaları saklarken de olduğu gibi torbaya veya koyulduğu cam kavanozların içine, kabuklu olarak bir kaç diş sarımsak ilave etmek yararlı olur.   Afiyet olsun.     *  Elekten geçirmek yerine, blenderden de geçirilebilir. Fazla kurursa, blenderden geçirmek zor olacaktır. Fazla kurutulmadan, elek veya blenderden geçirilip, toz haline geldikten sonra iyice kurutulmalıdır.   ***  KIZILCIK TARHANASI ÇORBASI  ( 6 kişilik )   - Sıcak Çorba -    MALZEMELER : 1 çorba kepçesi  kızılcık tarhanası, 1 tane kuru soğan, 2-3 diş  sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı veya 1 çorba kaşığı  tereyağı, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır veya tereyağı eritilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır veya çentilir. Tenceredeki yağa ilave edilir. Bir miktar tuz koyulur. Kuru soğanlar, orta hararetli ateşte, pembeleşinceye kadar, tahta bir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Kabukları soyulup yıkanmış sarımsak dişleri ilave edilir. Üzerine, su ve kızılcık tarhanası ilave edilir. Kaynayıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılıp, ateşten alınır. Hazırlanan kızılcık tarhanası çorbası, büyük çorba kasesine boşaltılır ve  sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * Pişirilen çorbanın kıvamı, koyu boza kıvamında olmalıdır.                                                                                                  
- Kütahya Usulü Kızılcık Tarhana Çorbası -
                                                                                       
                                                                                                                                                                                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder