19 Kasım 2012 Pazartesi

TİRŞİK BASTIRMASI ÇORBASI ( 10 kişilik ) - Sıcak veya Soğuk Çorba -

MALZEMELER :  1 demet tirşik otu, yarım kg. aşurelik buğday, 1 kg. süzme yoğurt, 2 çorba kaşığı un, yeterli miktarda su ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Buğday iyice yıkanarak, geceden ıslatılır. Ertesi gün suyu süzgeç ile süzülür ve  tekrar yıkanarak, çorba tenceresine koyulur. Üzerine, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve orta hararetli ateşe oturtulur. Buğday haşlanırken, tirşik otu ayıklanır, iyice yıkanır ve incecik kıyılır. Tuz ile ovularak, acısı çıkarılıp, tekrar yıkanır ve suyu süzdürülür. Haşlanan buğday, yumuşayınca ateşten alınır ve ılıtılır. Ilınınca, süzme yoğurt ilave edilip, karıştırılır. Sonra tirşik otu ilave edilip, tekrar karıştırılır. Üzerine, iki çorba kaşığı un serpiştirilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Tencerenin üzerine, kalınca bir örtü serilerek, oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Ertesi gün, tencereye ılık su ilave edilerek, karışım seyreltilir. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur ve kaynayıncaya kadar karıştırılarak, pişirilir. Kaynayınca, ateş kısılır ve yaklaşık 30 dakika daha kaynatılarak, ateşten alınır. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.   Afiyet olsun.    * Tirşik otuna,  Kahramanmaraş ' tan Adana ' ya kadar olan bölgede, sık rastlanmaktadır. Antakya ve çevresinde, tirşik otunun ekşilemesi de yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder