20 Kasım 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - CİMCİKLENMİŞ HAMUR ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  HAMURU İÇİN ;  1 su bardağı un, 1 tane yumurta, 1 çay kaşığı tuz, yeterli miktarda süt veya su   DİĞER MALZEMELER ;  6 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı  TERBİYESİ İÇİN ;  1 yumurta, 1 kase yoğurt, 3 çorba kaşığı su   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber    HAZIRLANIŞI :  Genişce bir kap içerisine, un elenir. Bir miktar tuz koyularak, karıştırılır. Ortası havuz biçiminde açılıp içine, yumurta kırılır. Süt veya su yavaş yavaş ilave edilerek, sert bir hamur tutulur. Yarım saat kadar, üzeri nemli bez ile örtülü vaziyette bekletilerek, hamur dinlendirilir. Daha sonra oklava ile 3 mm. kadar kalınlığında hamur açılır. Keskin ve unlanmış bir bıçak ile 2 veya 2,5 cm. lik kareler şeklinde kesilir. ( kesme işleminde istenirse, tırtıklı rulet de kullanılabilir. Daha süslü olur. )  Çapraz uçlarından tutularak, cimcik atılır gibi büzdürülür. Un serpilmiş tepsiye dizilir. Tüm hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra çorba tenceresine, 6 su bardağı içme suyu koyulup, içine biraz tuz ile 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşe oturtulur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, hazırlanan cimcikli hamurlar tencereye ilave edilir. Hamurların pişmesine yakın, ateş kısılır ve çorbanın  terbiyesi hazırlanır. Bunun için, yumurta ve yoğurt bir kapta iyice çırpılır. biraz su ilave edilerek, tekrar çırpılıp, terbiye seyreltilir. 1 kepçeye yakın çorba suyundan ilave edilerek, terbiye ılındırılıp, tekrar çırpılarak hızlı hızlı ve sürekli  karıştırılan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Büyük porselen veyacam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ;  Sos tavasında, tereyağı ve zeytinyağı karışımı ısıtılır. İçine, domates ve biber salçası ile kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber ilave edilerek, orta hararetli ateşte 2-3 dakika yakmadan çevrilir ve  ateşten alınıp, çorba üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.   * İstenirse; bu çorbaya, rendelenip sotelenmiş havuç ile kuru soğan ile kavrulmuş kıyma da ilave edilebilir.     ** BİLGİ : Kütahya ' da ve Ankara, Çayırhan ' da bu sıkıcık hamurları, makarna gibi pişirildikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, salçalı kırmızı pul biber yakılarak, mantı şeklinde tüketilmektedir. İstenirse; sıkıcık hamurlarına, soğanlı kıyma da kavrulup karıştırılmaktadır. ( kıymalı makarna gibi ) Kütahya ' da '' Yöresel Cimcik Yemeği '' olarak hazırlanan bu yemek, Ankara - Çayırhan Bölgesinin de eski bir yemek tarifidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder